29 april 2013 - Rallyträning i Karlbergsparken nr 2

På kvällen åkte jag och Nellie in till Karlbergsparken för att möta upp våra vänner för lite gemensam rallyträning. Jag kände mig egentligen alldeles för trött, men tog mig dit ändå. För vi måste få in lite mer träning med störningar inför rallytävlingen. Det gick okej, men inte så bra som matte vet att Nellie kan vara när det är bara är vi två som tränar. Men så är det säkert för alla. Därför är det väldigt bra att träna på olika platser och tillsammans med olika hundar också, för att få in så mycket störningsträning som möjligt. Anledningen till att hon har selen och halsbandet på sig samtidigt var för att jag var för lat för att ta av henne selen när vi tränade bara, och man måste använda sig av halsband och koppel vid rallytävlingar i nybörjarklassen. Därför ser hon en aning, ja vad ska man säga.... välsäkrad ut! Haha! 

Det är såklart en helt annan sak att vara på en ny gräsmatta på ett nytt ställe och det går massor av personer förbi när man tränar. Nellie tycker dock att hon är helt på och gör varje övning med en energi som heter duga. Hon har dock den ovanan att hon själv tycker att hon kan läsa skyltarna och utför övningarna på sitt eget sätt, innan hon hinner lyssna på vad matte har sagt. Till exempel så lägger hon sig ner på alla skyltarna där det egentligen är sitt, för det är ju mycket roligare att ligga ner. Hon kan heller inte hålla sig på min vänstra sida, utan skuttar lite hej villt fram och tillbaka som hon känner för just då. Vi behöver helt enkelt arbeta väldigt mycket mer på både kontakt och fotposition innan vi tränar vidare egentligen, men det kommer vi aldrig att hinna, så det får gå som det går. Dock verkar Nellie tycka att det är precis lika kul utan att man nödvändigtviss behöver lyssna så mycket på matte, och vad ska man säga om det… det är ju bra att hon har roligt i alla fall!

Till skillnad från Nellie tyckte matte att hon var en katastrof denna dagen. Hon lyssnade inte på mig och hade fokus på allt annat runtomkring. Det var också första gången som vi tränade på gräsmatta, vilket innebar att hon helt plötsligt började att nosa en massa under träningen (inte gjort innan på asfalt/grus) och hon hittade även en massa pinnar och annat kul att tugga på, istället för att göra övningarna korrekt och lyssna på matte. Jag var mycket glad över att jag kom iväg på den här träningen, för att nu vet jag verkligen vad vi behöver träna mer på! Störningsträning!  
 
 
Sedan bestämde sig Nellie för att döda sin kamptrasa medans vi vilade och tittade på när de andra hundarna tränade. Inget som vi finner speciellt konstigt då vi är vana vid att hon leker på det sättet med kamptrasan, men alla andra tittade förfärat på oss när hon satte igång och daskade sig själv i sidorna med kamptrasan likt en galen finne i bastun! Jag kan i och för sig förstå dem, för hon ser faktiskt en aning galen ut - mongohund! 
 

29 april 2013 - Fria hundar del 4

Idag var vi först på morgonen på det fjärde kurstillfället på kursen fria hundar. Morgonen började med att alla band upp sin hund och gick 10 meter därifrån för att lyssna på vad dagens lektion skulle handla om, samtidigt som hundarna fick kommandot vänta. Nellie har blivit bättre och bättre på det de senaste veckorna, trots att vi inte har övar så jättemycket på det som vi kanske egentligen borde. Nu har hon faktiskt kommit till det stadiet att om det tar längre tid än några minuter, så lägger hon sig ner och väntar, vilket är ganska skönt. Duktig tjej!

Denna gången arbetade vi mycket med extern belöning med hundar som störning. Alla hundarna fick ställa upp sig på ett långt led vid ena sidan av vägen, sedan skulle hundarna en åt gången, få se när föraren lade ner en godis på en tallrik på marken och hunden fick inte ta den, sedan skulle man gå tillsammans med hunden en bit bort (lös eller i koppel) utan att nosa på annat eller hälsa på de andra hundarna. Då hunden lyckades med detta fick den sitt varsågod och fick då springa och äta upp godbiten på tallriken. Sedan kallade man in sin hund och den skulle då komma direkt utan att ta en extra sväng och hälsa på de andra hundarna eller leka i skogen. Nellie kunde detta jättebra! Här är en film på just detta från kursen: 

Sedan gick vi till en hundrastgård och hundarna fick leka med varandra i par som kursledaren trodde kunde ha kul tillsammans. Nellie blev tilldelad en grand danois att leka med. Det tyckte jag var jätteskönt då Nellie är mycket starkare än andra hundar och jag är alltid rädd att den andra hunden ska skada sig när de leker. Nellie är inte aggressiv eller så, men ett hopp eller en tackling från Nellies sida som är menat som vänligt bus, resulterar ofta i att den andra hunden välter eller står på nosen. Vi vill verkligen lära henne att hon inte kan vara så hårdhänt mot andra hundar som hon vill vara, men det är väldigt svårt att träna på, men vi tänker inte ge oss. Det ska nog gå till slut det också!

Först när vi släppte hundarna var hon lika på och kaxig som vanligt, men efter att de hade stannat upp och officiellt hälsat på varandra (nosat) och hon upptäckte hur stor han egentligen var, blev hon faktiskt lite förskräckt, haha! När han kom dundrande bakom henne och jagade henne i hundgården kom det ut små förskräckta pip (skrik) från henne som jag aldrig någonsin tidigare hade hört. Hon blev allt lite nervös tror jag, haha! Det tyckte jag bara var bra för henne. Jag tror att det är nyttigt för henne att hon får se att det inte allid är hon som är störst, bäst och vackrast i hundgården, vilket hon själv verkar tro. Nellies ego fick sig här en rejäl törn idag, haha… men det tyckte matte och husse bara var bra, så vi och de andra kursdeltagarna skrattade bara åt henne. Grand danois hunden var en hane och hette Melker och var hur snäll som helst och försökte bara få igång Nellie till lek, men Nellie sprang bara i panik fram och tillbaka och försökte ta skydd hos sin matte och husse. Nu helt plötsligt blev den stora tjejen väldigt, väldigt liten. Hon fortsatte ha väldigt stor respekt för Melker hela kursen igenom. Jag tror hon blev lite rädd över hans storlek och yviga kroppsspråk. Om hon bara kunde förstå att det är just precis detta som gör att mindre hundar kan vara rädda för Nellie också, men det förstår hon såklart inte.... tyvärr! 

Undertiden de lekte var uppgiften att man skulle studera hundarnas kroppsspråk och även kunna kalla in sin egen hund när den lekte med andra hundar. De skulle komma och få sin godis när man ropade på dem, trots de andra lösa hundarna i hundrastgården. Sedan när hunden gav sin husse eller matte ögonkontakt fick de springa ut och leka igen med de andra hudarna. Detta gick faktiskt till min stora förvåning bättre än förväntat, jag trodde inte att Nellie skulle komma alls när det fanns massor av andra hundar där inne och jag väl har sagt varsågod till henne. Men hon kom faktiskt.... till slut! 

Melker var hur snäll som helst och lekte fint och kom på inkallning. Nellie kom bara på inkallning när den andra hunden redan var hos sin matte och det inte fanns något roligare att göra. Som alltid alltså. Nellie lyssnar ganska bra på oss annars, men när hon leker med andra hundar så är vi inte värda speciellt mycket. Hon hör vad jag säger, men det struntar hon helt i (om jag inte låter jättearg). Man såg tydligt på henne att hon hörde mig när jag ropade på henne, men hon ska först bara ta ett extra varv för att se om hon kan hitta någon att leka med först, sen kanske hon kan komma. Gång på gång. Så detta måste vi träna mer på, men det är svårt att hitta bra träningstillfällen att göra det på, förutom på just hundkursen. 

25 APRIL 2013 - RALLYTRÄNING I KARLSBERGSPARKEN NR 1

Kamerabatteriet dog efter bara några få bilder, så har tyvärr ingen film på när vi tränar denna gång. Men det gick helt okej för oss tyckte jag. Vi gick två hela banor och belönade Nellie med lek med hennes tennisboll efter en hel bana. Undertiden vi byggde upp banan och när de andra hundarna tränade satt Nellie uppbunden i en bänk på kommandot ”vänta”. Hon väntade snällt i ca 10 minuter, men sedan började hon att gnälla och till och med skälla. Men vi ignorerade henne bara helt. Det är inget att gnälla för tyckte vi, för vi var inte så långt bort, kanske bara 2-4 meter bort från där Nellie satt fast. Först när hon var tyst gick vi fram och klappade om henne. Jag har faktiskt blivit mycket bättre på att ha lite is i magen med Nellie och blir inte längre lika känslomässigt påverkad av hennes beteende längre. Kanske för att jag nu tycker att hon är en stor tjej på 1,5 år och att vi nu har tagit ett steg högre upp i hennes träning. Nu måste hon klara av ännu mer och vi har börjat sätta högre krav på henne och det tycker jag känns helt naturligt faktiskt, därför mår jag heller inte dåligt när hon protesterar, utan jag räknar med att hon kommer att göra det, för vem skulle inte göra det?
 

Panik på tunnelbanan

Idag när vi var på väg hem från kursen Fria Hundar tog vi sällskap till tunnelbanan med en kursdeltagare som har en 6 månader gammal Cavalier King Charles Spaniel tik. Det tar ungefär 10 minuter att gå och det var väldigt bra att vi fick gå gemensamt med dem för att Nellie är väldigt intresserad av de småhundarna vi har på kursen för de hade båda två små brickor/bjällror som klingade när de gick, och denna vägde bara 4 kg och plingade, så det var bra att vi fick träna på att vara snäll och kunna umgås med en sådan liten hund utan att hoppa och skrämma dem. Större hundar, typ över 10 kg reagerar hon inte ens på, men mindre hundar är väldig intressant. Jag tror att hon tycker att de rör sig på ett annat sätt och hon förstår inte riktigt att man måste vara extra försiktig och långsam i sina rörelser för att inte skrämma dem. Men det gick faktiskt över förväntan, säkert för att det vid det är laget inte är en helt främmande hund, eftersom att de redan hade träffat varandra två gånger innan (fast utan att officiellt hälsa på varandra). Samt att hon hade fått öva i ca 1 timme med andra hundar så hon var säkert mycket trött. Under hela promenaden gick det jättebra och jag behövde faktiskt inte säga till henne en enda gång, utan bara ge henne väldigt små korrektioner och tala om var hon skulle hålla sig och hur mycket plats hon skulle ge den lilla hunden så att den skulle kunna känna sig trygg och säker. Detta gjorde även att Pixie, som den lilla hunden hette, också kände sig trygg eftersom den såg att vi hade koll på Nellie, så att hon inte skulle behöva det.

Väl framme vid tunnelbanan skulle vi precis gå in genom dörrarna i hundvagnen när två stycken hundar kommer springandes och båda skäller, morrar och biter Nellie i ansiktet och i halsen. Båda hundarna hade varken koppel eller halsband på sig. Viktor var den som höll i Nellies koppel och också snabbast att putta bort de andra hundarna med fötterna och blockerade deras tillträde till Nellie med kroppen genom att han satte sig ner och skyddade henne. Både han och jag satte oss direkt ner för att komma emellan vår hund och de andra hundarna, medan ägaren till de andra hundarna slet bort dem en i taget. Då lyckades dem att slita sig en gång till, men då var jag beredd och satte fram min hand framför den andra hunden, men jag såg då att jag skakade i hela armen. Jag var jätterädd att den skulle bita mig, men det gick helt automatiskt i och med att jag ville skydda min egen hund. Men de bet mig inte som tur var utan höll sig på avstånd, stod still och stirrade på oss, tills den andra ägaren fick tag på båda sina två hundar igen.

Hon tog de båda hundarna bort till den plats där de satt i tåget, kopplade dem ordentligt, skällde ut de båda en massa, och frågade sedan hur det hade gått med vår hund. Nellie har så mycket lös hud och fett runt halsen och huvudet, så de hade inte lyckats att bita igenom hunden innan vi fick bort dem, så Nellie hade inga fysiska skador som tur var. Men hon blev verkligen chockad och väldigt rädd, hon försökte att fly och gömma sig. Så resten av tågresan stod hon bakom mina ben för att ta skydd och ville absolut inte ens vara nära Pixie (den lilla hunden från vår kurs). Utan slickade sig bara då runt munnen och vände bort huvudet, så vi lät henne lugna ner sig själv först i lugn och ro och gav henne lite egen plats. Resten av resan stod vi ca 3 meter från de andra hundarna och det gick faktiskt bra, ingen av dem skällde eller morrade på varandra. Så jag hoppas att vi kunde avsluta hela konflikten på ett någorlunda lugnt sätt för att ingen av hundarna fortfarande skulle må dåligt av händelsen. Jag var dock väldigt chockad i flera timmar efteråt. Men jag försökte att vara som vanligt gentemot Nellie så att hon inte skulle bli rädd eller osäker. Det är första gången i mitt liv som jag eller Nellie råkat ut för något liknande.

22 april 2013 - Fria hundar del 3

Idag hade vi en teorilektion inomhus. Johan hade med sig bilder på hundar som interagerar med varandra och vi gick igenom hundens kroppsspråk och signaler som de sänder ut till varandra. Han berättade att det är väldigt viktigt att titta på hela hundens kroppsspråk, och inte bara svansen som många gör, hur de håller kroppen, öronen, blicken, munnen, svansen – det är helheten som är vikigt att studera när hundar umgås med varandra. Genom att kunna läsa av hundens kroppssignaler på rätt sätt är det också lättare att agera INNAN hunden bestämmer sig för att hitta på något som du inte håller med om. På detta sätt kan man förhindra hunden att utöva beteendet, innan den ens har haft möjlighet att göra det ogillade beteendet och därigenom arbeta förebyggande:

1.       Granska hundens kroppsspråk.

2.       Förhindra hunden innan den gör något som den inte får.

3.       Erbjud hunden att komma till dig eller ge den ett alternativt förslag på ett beteende. 

Undertiden Johan föreläste var hundarna uppbundna i sina respektive ägares stol, och tanken var att de skulle kunna ta det lugnt och vila medan vi pratade och satt och drack kaffe. Men det tyckte inte hundarna att de skulle göra. De flesta hade svårt att koppla av och reagerade hela tiden på de andra hundarnas rörelser och ljuden som kom utifrån det rum som vi befann oss i. Nellie vankade av och an, tittade och nosade överallt, och ville inte slappna av. Hon satte sig ner några gånger med en djup suck. När det inte hjälpte la hon på ett knorrande läte för att tydligare visa för oss hur missnöjd hon var med situationen. Hon tyckte att det var sååå tråkigt att sitta still och göra ingenting. Men vi ignorerade henne helt, förutom när hon blev för högljudd, då sa vi åt henne att vara tyst. Två gånger lade hon sig faktiskt ner på golvet, men ställde sig upp lika fort igen. Det var som att hon verkligen försökte, men det gick bara inte.

I läxa fick vi till nästa gång att uppmärksamma och studera hundarnas kroppsspråk och signaler.

Att träna mer på:
Vara uppmärksam på när Nellie fixerar blicken, styvnar till i kroppen och fäller fram öronen. Detta ska jag korrigera, då andra hundar (och vissa människor) uppfattar det som otrevligt. 

16 april 2013 - På god väg mot vårat första Rally

Idag har Nellie och husse tränat Rallylydnad inför tävlingen som vi har anmält oss till. Vi har inte tränat det med henne så mycket, kanske fyra till fem gånger, men vi tyckte det var kul att vara med på tävlingen ändå, så vi anmälde oss i alla fall.  Det kommer att bli vår debut på tävlingsbanan vilket är både jätteläskigt och hur kul som helst!! Vi struntar i hur det kommer att gå, utan det ska bli kul att få se hur en tävling går till och hur Nellie reagerar på själva tävlingsmiljön med massor av andra hundar och människor. Men vi ska försöka träna en gång i veckan i alla fall! 

Eftersom jag hade kvällsföreläsning på universitetet var det husse och vår hundkompis Zelda som var ute på kvällen och körde några banor Rally tillsammans. Vi har köpt enkla ramar på Ikea och fina koner från Rusta så att vi kan bygga egna banor, var som helst, att träna på när man känner för det. Det är det som jag tycker är roligt med rallylydnaden, det krävs inte så mycket för att bygga ihop en bana och det går ut på att hunden ska ha en god allmänlydnad och kontakt med sin ägare (i alla fall på nybörjarnivån), vilket inte känns så svårt att starta sin tävlingsdebut med. 

Jag var som sagt inte med på själva träningen, men har fått det mesta återberättat för mig. Några höjdpunkter från dagens träning var att vår vän Ellinor som är Zeldas matte visade oss ett bra sätt att träna in följsamhet när man går fram och tillbaka i olika riktningar. Teorin är att man ska ha två godisar i varje hand som hunden följer efter med nosen, och sedan matar man hunden med olika händer, så att hunden inte vet vilken hand den ska hålla fokuset på, det gjorde att hunden istället valde att titta på människans kroppsspråk och följde med, tryckt invid sidan med full fokus på föraren. Det var jättekul att se när de visade för mig lite kort här hemma, vilken effekt det fick på Nellie! Då valde hon att titta på förarens ögon istället för på förarens händer. Skitbra! 

 

En annan sak som de upptäckte idag var att, tro det eller ej, det bästa som vi kunde göra för att öka fokusen under just den träningen var att de slutade använda godis som belöning. Istället belönades Nellie under träningspasset med en leksak efter några utförda skyltar. Detta fick Nellie att fokusera mer på förarens signaler och kroppsspråk istället för att stirra sig blind på godbiten i handen. Nellie fokuserade verkligen på de olika uppgifterna, istället för att snubbla över både koner och skyltar i sin färd efter godishanden, som hon alltid gjorde innan, haha! 

Det var ganska trångt på den planen de övade på och de körde med leksak som belöning, så när en hund tränades, så sattes den andra hunden upp på en trälåda som fanns på plats. Detta även för att hjälpa hundarna att öva på passivitet när de inte var de som körde banan för tillfället. Först var det Zelda som blev upplyft och fick sitta och titta på när Nellie tränade. Sedan när det var Nellies tur att vila så ställde sig husse bredvid trälådan, men det tyckte Nellie var tråkigt, och vipps hade hon flugit över staketet och upp på den meterhöga lådan och satte sig där Zelda hade suttit tidigare och såg nöjd och stolt ut. Hon ville tydligen vara lika duktig som Zelda och också sitta och vänta på lådan. Husse såg här sin chans att träna på vänta kommandot och följde därefter med Zelda och Ellinor runt banan, medan Nellie fick sitta på lådan ca 10 meter bort. Det var svårare för henne att sitta kvar när hela ekipaget gjorde övningarna närmare lådan, än när de var längre bort. Efter att Zelda fullföljt banan och belönades med vild lek med pipleksak (det absolut bästa Nellie vet!) man riktigt såg hur det ryckte i Nellies ben och man kunde se hur mycket hon ville springa efter och leka hon med tillsammans med de andra, men hon hejdade sig faktiskt och satt kvar på lådan. Husse blev såklart överlycklig och superstolt över sin hund så han gick fort fram och tryckte in massor av kycklingköttbullar i munnen på henne så att hon knappt kunde andas. Nellie tycker verkligen om kycklingköttbullar och hälsade att det var helt klart värt att sitta kvar på lådan trots den mycket stora störningen.

Så fort de kom hem igen tokdäckade den lilla hunden i sin säng och sov gott resten av kvällen. Att det kan vara så jobbigt att träna med sitt lilla huvud en stund…. 

15 april 2013 - Fria hundar del 2

Idag hade vi förväntat oss att det skulle vara lika fint väder ute som det var i helgen, alltså ca 10 grader varmt och strålande sol med blå himmel, men icke då! Istället var det 2-3 grader ute och så fort vi gick av tunnelbanan så började det att spöregna. Ingen av oss var såklart klädda efter detta väder och blev jätteblöta och frös jättemycket. Till och med Nellie såg väldigt olycklig ut och frös så att hon verkligen skakade. Jag fick väldigt dåligt samvete att vi inte hade tagit med något täckte till henne, samt att vi inte hade några varma kläder till oss heller. Eftersom att kursen hålls utomhus så borde vi verkligen bli bättre på att klä oss efter väder, samt ta med allt som man kan tänkas behöva om vädret ändras. Nästa gång ska det bli bättre!

Morgonen började med att vi fick öva på hundmöten igen, på precis samma sätt som förra gången. Jag tyckte att det gick bättre denna gången, men vi har fortfarande saker som vi måste slipa på såklart. Vi måste vara snabbare på att se vart hon håller sin blick, och själva reagera innan hon hinner titta på den andra huden och ta ett steg mot den andra hunden (för så fort vi träffar nya hundar tycker Nellie att hon bara måste gå fram och hälsa och nosa) vilket inte alltid passar sig. Vi ska öva vidare och vårat mål är att hon bara ska gå förbi och inte bry sig alls om den andra hunden vid hundmöten. Hon ska även kunna klara detta vid smalare stigar där man inte riktigt kan ge varandra den plats som man normalt kan, för ibland hamnar man i positioner där hunden faktiskt måste kunna gå igenom en smal gång och även kunna hantera ett hundmöte.

Sedan skulle vi få öva lite med externa belöningar, men att man samtidigt försöker minska hundens höga förväntan så att den kan fokusera på sin förare en längre stund, och sedan få sin belöning. Instruktören menade att man ofta gör ”fel” när man övar. Detta genom att man ber hunden om ett eller två kommandon och sedan får den sin belöning, vilken kan skapa hög frustration och hög förväntan hos hunden. Med dessa externa belöningar ska man istället kunna variera sina kommando till hunden och variera tiden som hunden måste jobba, innan den får gå och ta sin belöning. På detta sätt kan det vara lättare att skapa lugn och fokus när man arbetar med sin hund. Instruktören valde Nellie när han skulle visa hur denna övning skulle gå till (säkert för att han trodde att hon inte skulle vara så duktig), men så förvånad han blev. Nellie fattade direkt det här med hur externa belöningar fungerar och visade hela gruppen hur övningen skulle utföras perfekt. Resen av kurstiden kunde han inte sluta att prisa Nellie och berätta för alla andra kursdeltagare hur duktig han tyckte att hon var, och hur fort hon fattade vad hon skulle göra för att få sin belöning. Vi har helt enkelt en mycket smart hund som tycker att det är otroligt roligt att arbeta tillsammans med människor. Kycklingköttbullar är det heller inget problem med. Får man en liten bit köttbulle för besväret så kan jag göra nästan vad som helst hälsar Nellie.

Kursen fortsatte sedan med att vi skulle binda upp hundarna, säga vårat vänta kommando och sedan gå en bit bort. Efter lite övning så förstår hundarna att det är fri uppställning som gäller och kan då sitta, ligga, stå, klia sig och så vidare medan de väntar på att vi ska komma tillbaka. Instruktören tyckte även här att det är viktigt att när man ska gå tillbaka till hunden så gör man det lugnt och klappar försiktigt om hunden och talar om för dem att de är bäst i världen, men viktigt är att man INTE ger en leksak eller godis för "vänta" kommandot. För då kan man öka hundens förväntan och göra den så hög att det kan vara svårt för hunden att koppla av och ta det lugnt medan man är borta. Man vill alltså inte ha en hund som ligger och frenetiskt tittar mot sin förare, eller vankar av och an, eller skäller och ylar, utan man vill att hunden ska vänta i lugn och ro tills man kommer tillbaka igen. Därför bör man öva på detta ganska mycket, så att hunden till slut lär sig att vänta i lugn och ro, så att man kan sitta och fika och dricka kaffe på en uteservering utan att hunden ska behöva bli stressad och må dåligt. Detta var andra gången som vi fick öva på detta i kursen och till våran stora förvåning la sig Nellie faktiskt ner efter ca 1 minuts väntan, trots regnet och att det var blött på marken. Duktig tjej!

 

14 april 2013 - Gemensam koppelpromenad i Älvsjöskogrn

Då var det dags för ytterligare en gemensam koppelpromenad med våra hundvänner från vår facebook-grupp, gå gärna med om ni vill skaffa er fler hundintresserade kompisar (https://www.facebook.com/groups/488412094502813/). 
 
Det var otroligt fint väder med strålande sol och snön smälte i rekordfart. Så kul att våren närmar sig med stormsteg! Vi möttes upp vid Älvsjö station och gick sedan gemensamt in i Älvsjöskogen. Väl där inne blev Nellie helt till sig! Såå många nya dofter, oj vilken underbar plats! Hon ville bara rusa omkring helt fri och leka i skogen som vi brukar göra, men nu satt hon fast i det där förbannade kopplet. Hon visade sitt missnöje genom att dra så mycket hon kunde. Till slut fick jag så ont i armen att jag var tvungen att sätta fast henne runt min midja och bara gå på, för hon lyssnade inte på någonting. Hon ville inte ha godis och hon lyssnade inte på mitt kroppsspråk heller. När jag insåg att det var för stora distraktioner för henne så gav jag upp, det är ingen idé att träna i en miljö som är för svår för henne. Nellie är en stadshund helt enkelt, så detta med att gå i skogen var för mycket nya intryck och dofter för henne. Men vi hade kul i alla fall och så träffade vi lite nya hundkompisar!  
 

Husses familj kom över på blixtvisit

Nellies husses familj ringde och frågade om vi ville ha lite frysta bär, antar att de höll på och rensade ut där hemma, så vi tackade självklart inte nej och då speciellt inte Nellie eftersom att hon älskar alla typer av frukter. Efter någon timme var de här och parkerade bilen precis utanför våran dörr. Nellie hörde såklart att något var i görningen och att det vankades besök, så hon blev tokglad och sprang sitt fortaste till ytterdörren! Sedan var hon tvungen att vänta på den där husse som är segast i hela världen på att sätta på sig skorna, innan hon kunde följa med honom ut för att se vad som stod på.

Väl ute ser hon sina kompisar och hälsar glatt på alla systematisk en i taget, innan hon bestämmer sig för att med full fart hoppa in i bilen och sätta sig stolt på förarsätet med ett stort leende! Hoppsan vad förvånade vi blev allihopa och så vi skrattade åt henne! För man kunde riktigt se på henne att hon tänkte något i stil med, kom igen då så åker vi och hittar på något kul! Var det inte så ni hade tänkt er att jag skulle göra??

Jag blev väldigt förvånad och även mycket glad över detta då hon inte har varit speciellt överförtjust i att åka bil under en tid. När hon var valp mådde hon väldigt illa och spydde till och med då och då i bilen. Sedan blev det lite brätte och hon kunde tolerera att åka en sväng, men hon protesterade lite precis när hon skulle hoppa in i bilen, så man fick ofta locka in henne med en godis eller en pinne. Men nu verkade hon fatiskt genuint glad över att se bilen och hoppade självmant in och verkade helt med på att åka och köra en stund. Kul att det går framåt hela tiden med träningen! För det är inte så lätt att träna på just bilåkandet när man själv ännu inte äger en bil. 

14 april 2013 - Nellie hjälper matte att plugga

Nellie är den gosigaste hunden som jag har träffat. Att komma nära och kramas en stund är det absolut bästa hon vet. Det var någon som myntade begreppet "kärlekskrävande" och det passar verkligen in så bra på henne! Som tur är matte ganska kärlekskrävande också... Nellie är min allra egna mjuka och varma gosebjörn!
 

13 April 2013 – Hundägarens dag ”Skäll inte på hunden”

Idag har vi varit i kungsträdgården på hundägarens dag. SKK hade satt upp lite informationstält om olika saker rörande hundar och det var även lite uppvisningar av olika raser och tävlingsgrenar. Dock var det inte därför som vi var där, nej vi var där för att träna på hundmöten, och vi tänkte oss att det säkert kommer att vara massor av hundar där. Så vi packade ihop hund och massor av gott godis och begav oss in till stan. Då fick vi även träna på att åka lite mer tunnelbana också.

När vi väl kom utanför dörren hade jag bestämt mig för att jag hela tiden skulle träna på det sättet som vi hade fått lära oss på första kursdagen på Fria Hundar, och det fungerade förvånansvärt bra. Vi fick verkligen en helt annan kontakt under utflykten Nellie och jag. Dessutom höll hon sig nära mig och hade verkligen bra fokus. Till och med när vi skulle igenom en trång gångväg med minst 5-7 stycken hundar på båda sidor av vägen, så kunde hon hålla fokus på mig när jag bad om det och blev för det såklart belönad med godis.

Efter ca 1 timmes rundvandring i Kungsträdgården blev vi allihopa ganska kalla, så vi bestämde oss för att tillsammans med några andra hundvänner gå upp till Gallerian och fika lite tillsammans. Vilket var jättebra! Då fick vi in ytterligare miljöträning och även lite passivitetsträning i en sprängfylld galleria med massor av människor och 7 stycken andra hundar som alla fick träna på att vila i grupp mitt i detta kaos. Det gick också över all förväntan! Till och med när det kom två stycken vita herdehundar och skällde ut våran flock ordentligt, var det ingen av dem som gav de andra hundarna speciellt mycket uppmärksamhet, annat än att titta på dem lite konstigt och sedan brydde de sig inte mer. Sedan var vi tvungna att åka hem lite tidigare än de andra för vi skulle på fika till våra grannar. Här är några bilder på de andra hundarna vi fikade med som Felicia Lundh har tagit av dagens hundflock (Nellie är dock inte med på kortet för här hade vi åkt hem):

På hemvägen hittade Nellie även 2 hundar i tunnelbanan som hon skvallrade på jättefint, och jag blev så glad att hon hade gjort den fina associationen. "När jag ser en hund jag egentligen vill fram till kan jag hålla mig till matte istället och titta på henne så kan jag få got godis istället". Otroligt skönt att veta att hon verkade fatta vad jag höll på med när vi var mitt i smeten av hundar tidigare i Kungsträdgården. För när jag såg att hon gärna ville fram till en hund och hälsa, så kallade jag in henne med kroppsspråket och ett “hit” och hon tok-vände och gick sedan fint vid min sida. Ibland behövde jag även vara fysisk och klappa henne lite I sidan för att få hennes fokus och berömde henne sedan när hon tog kontakt med mig istället.

Väl hemma igen blev vi bjudna på fika av våra snälla grannar, kaffe och chokladbollar hade de fixat. Så vi tänkte att lite mer träning skulle vi nog kunna få in… våra grannar har nämligen även två supergoa katter. Vi är på god väg att träna in så att Nellie kan avslappnat även umgås med katter. Idag var hon dessutom så otroligt trött efter resan in till stan och allt fikande i Gallerian, så hon kunde till och med tillslut somna på sin filt en stund medan katterna satt med oss i soffan och tittade på. Även katterna börjar vänja sig vid Nellie, de blir bara arga på henne när och springer eller går fort fram och tillbaka i lägenheten, men så länge hon håller sig lugn så accepterar de hennes närvaro i sin lägenhet.

Väldigt nöjda med dagens utflykt och träning är vi nu hela familjen helt utmattade och verkligen supertrötta. Så Nu ska vi laga en god middag och kolla på film och vila upp oss inför morgondagen. Får se vad vi hittar på för kul då. 

11 april 2013 - Två bollar är dubbelt så roligt!

 

8 april 2013 - Första kursdagen med fria hundar

Nu är vi precis hemkomna från första dagen på vår nya kurs med Fria Hundar. Det var dock väldigt kallt att stå ute i snöstormen och frysa. Det var bara 1 plusgrad ute, helt oroligt att det nu är den 8 april och fortfarande är det så kallt och snöar ute, det känns just nu som att det aldrig kommer att bli vår… Hundträning blir mycketroligare utomhus, när man inte fryser fötter och tassarna av sig!

En timme går väldigt fort, som vanligt när man har kul, men vi hann träna en hel del på hundmöten från olika håll och kanter, och sedan tränade vi på att hundarna skulle vänta lugnt och fint på avstånd, innan vi gick tillbaka och berömde dem med klapp (inte med godis då detta kan skapa en förväntan och spänning, men det man vill är att hunden ska vila och ta det lugnt) med alla nya hundarna och dofterna som en enorm störning då såklart. Dessutom var det häst och kaninbajs överallt där vi var. Vilket betyder att det var mycket svårt för de flesta hundarna att hålla sitt fokus, speciellt svårt hade vi med en galen unghund i kopplet. ”Gud så kul att nosa på alla nya dofter och hundar!!” Kunde man höra hundarna tänka riktigt högt och med hela kroppsspråket. Så förhoppningsvis så lugnar de sig lite till nästa gång eftersom de då redan har varit på den platsen förut och känner igen både dofterna och hundarna.

Nellie skötte sig helt okej trots att just hundmöten är hennes svagare sida (då drar hon väldigt mycket i kopplet och vill fortare framåt). När vi var aktiva och gick runt mellan hundarna hade hon stenkoll på oss och godiset då såklart, likaså när vi skulle agera störning åt de andra hundarna, då skötte hon sig jättebra. Dock blir det svårare när man ”bara går” eller står och väntar i grupp, för då upplever jag att hon är stressad och rastlös vilket gör att hon inte riktigt kan koppla av ordentligt. Hon har en bra på-knapp, men vet inte riktigt när hon ska stänga av och bara ta det lugnt och vänta mellan övningarna, utan då sitter hon och antingen stirrar ut oss med en vädjande blick om att fortsätta träna/öva, eller så tittar och nosar hon efter allt annat kul som man skulle kunna hitta på och piper lite lågt som att tala om för oss att vi ska gå dit bort och leka istället. Man kan riktigt se hur hon tänker: ”Matte och husse är väldens tråkigaste som bara står där och inte ens låter de mig få vandra iväg och hitta på något annat roligt, detta är ju skamligt!”. Vi har trick-övat mycket med henne med andra hundar som störning, men vi har inte varit lika bra på att öva på att bara ta det lugnt och göra ingenting, men andra hundar runt omkring.

Övningar på kursen:
* Gå förbi och möta en annan hund framifrån, löst koppel, titta på matte. (Putta i sidan för att få kontakt).
* Gå sicksack mellan uppställda hundar, löst koppel, titta på matte. (Röstkommando, kom/hit går vi).
* Sätt fast i ett träd, ”Nellie vänta”, gå 10 meter bort, vänta, gå tillbaka och berömma försiktigt med klapp och röst.

Att träna mer på:
* Hundmöten, löst koppel och fokus på oss istället för den andra hunden. Träna på alla möten.
* Dra inte i kopplet, så fort hon försöker att i full fart släpa iväg matte eller husse i kopplet, så blir det en konsekvens. För så får man faktiskt inte göra! (Stoppa med kroppsspråk, rösten, beröring). 

30 mars 2013 - På djurgården med Zelda & Loppan

Idag mötte vi upp vår vän Ellinor och hennes Kooiker Zelda, men Ellinor hade även med sig sin kompis Kooikerhane Loppan. Zelda blev som vanligt väldigt glad över att se sin hundkompis Nellie och hoppade upp på bakbenen och tassade Nellie i ansiktet, som hon alltid gör för att liksom försäkra sig om att Nellie ska ha sett att hon nu är här! Loppan där emot tyckte till en början inte om Nellie, han skällde och gjorde utfall mot henne om hon kom för nära, men Nellie verkade inte ta illa upp utan var glad ändå.

Vi möttes upp på djurgårdsbron och promenerade över på djurgården, förbi rosendals café och sedan över bron mot Gärdet. På vägen till Gärdet hittade vi en mysig korvkiosk och eftersom jag var så hungrig så stannade vi där och köpte korv. Hon i kassan frågade hur många hundar vi hade och när vi sa att vi hade med oss tre stycken, så fick alla hundarna varsin hundkorv att äta på, helt gratis, verkligen jättesnällt av dem!

Eftersom att det fortfarande var ganska kallt började vi snart att frysa och satte därför fart igen! Nu hade alla hundarna helt vant sig vid varandra och Loppan var inte lika arg på Nellie heller, han hade väll sett att hon inte var farlig eller elak, så till slut verkade Nellie få godkänt av Loppan också. När vi väl kom fram till Gärdet släppte jag Nellie lös så att hon fick springa runt och nosa. Vi gick även förbi en cirkus med hästar och annat roligt, men Nellie gick inte fram till dem utan höll sig vid oss hela tiden, duktig hund!

 

28 mars 2013 - Dagens trick nr 12: vänd

Den här gången hade vi faktiskt tränat på dagens trick, just nästan varje dag. Nellie tyckte att det var ett väldigt roligt trick, då hon inte behövde göra så mycket mer än att bara vända sig om och så still tills hon fick en godis. Vi började träningen med att hon skulle titta på en skål med en godis i och när hon tittade på den, istället för på mig (vi har tränat väldigt mycket ögonkontakt) så fick hon sitt varsågod. Sedan ökade vi avståndet till skålen och att hon skulle stå rakt i kroppen vänd från mig, men ganska snart tog vi bort skålen med beöningen i så att Nellie inte skulle låsa fast sig vid skålen. När jag gjorde detta fick jag ta tillbaka handsignalerna igen för det blev väldigt mycket svårare för henne att förstå vad hon skulle göra, då hon faktiskt inte hade något speciellt att titta på. Men några klick senare så fattade hon vad jag ville att hon skulle göra. Detta tog oss ca 1 vecka att lära in med 2-3 pass om dagen. Sedan tog vi lite paus, och tränade bara ungefär en gång var tredje dag och la på komandot "vänd" på själva tricket. Anledningen till att vi gick ut så hårt i början var för att vi hade missat massor av övningstid, då vi befann oss i Thailand och Nellie hemma i Sverige under en del av tävlingsperioden. Men det gick ju bra ändå! Här är vårat bidrag:
 

Till min stora förvåning var det faktiskt vårat bidrag som VANN HELA TÄVLINGEN! Jag var sååå glad när jag vaknade morgonen efter deadline och såg att det faktiskt var vi som hade vunnit. Vårat pris blev en Adaptil (DAP) Lugnande Feromoner Doftspridare som man sätter i eluttaget. Adaptil förebygger och hjälper till att avbryta ångest- och stressrelaterade tillstånd hos valpar och vuxna hundar genom att utsöndra en syntetiskt "lugnande" feromon i rummet. Detta var faktiskt en jättebra vinst i och med att Nellie inte är ensamtränad ännu och blir väldigt ledsen och stressad när vi lämnar henne ensam. Nu ska vi ta tag i träningen igen och se om adaptilen kan hjälpa oss på vägen i våran ensamhetsträning, hoppas hoppas! Att jag inte har provat detta förut...?

27 mars 2013 - Nellie sover som en räv

Nellie har alltid haft sina egna ganska originella (konstiga) sovpositioner, men nu har hon börjat med ytterligare en ny sovposition. Hon kurar ihop sig till en liten bulle och sedan lägger hon huvudet över låren och bröstkorgen. Det ser otroligt obekvämt ut... men detta verkar vara den nya sovpositionen för när man myser i soffan, för nu ligger hon nästan alltid så bredvid mig när jag pluggar, mitt lilla skrutt!
 
 

26 mars 2013 - Kong, som inte går sönder

 
Detta är den enda leksaken som vi har hittat som Nellie inte kan tugga sönder, de heter Large Extreme Kong Chew Treat Dog Toy och är jättebra för hundar som annars tuggar sönder allt. Leksaken är gjord av ett sorts gummi som är extremt slittåligt och tål att hunden sliter och tuggar på den, utan att den går sönder. Kan strakt rekommenderas till alla hundägare med en lite större hund som tycker att det är roligt att slita alla mjukare leksaker till småbitar. Vi använder vår Kong nästan varje dag genom att vi stoppar in hennes färskfoder i den och fryser den lätt igen, så får hon den på eftermiddagen och då tar det ca 30 min för henne att äta upp sin lunch, istället för 30 sekunder. Det är jättebra faktiskt! Maten ska hon ju ändå få i sig och kongen håller som berget, så det är bra för henne att jobba lite för att få i sig sin mat, istället för att alltid få den serverad direkt i matskålen. Kong finns att köpa i de flesta djurbutiker och på nätet (vi köte vår i Las Vegas).
 
Obs! I videon föreslår dem att man ska fylla Kongen med jordnötssmör (!!??) vilket är absolut livsfarligt för hundar att äta, då hundar inte tål nötter. Detta är något som amerikaner inte verkar ha förstått ännu. Så jag vill starkt rekommendera att ni i så fall fyller Kongen med något annat som din hund inte är allergisk mot och tål att äta.  Exempelvis hundens egen mat eller annat som din hund tål och tycker om att äta. 
 

 

 

25 mars 2013 - Nellie äter upp sin leksak nr 2

Jag hade glömt att lägga undan Nellies leksaker som vi hade när vi tränade med henne tidigare under dagen, så när jag kliver in i vardagsrummet hittar jag henne på mattan och hon hade redan tuggat sönder sin allra sista tennisboll. Ja, då fanns det inte mycket annat att göra än att fotografera eländet... 
 

14 mars 2013 - Nellie äter upp sin leksak nr 1

Vi kan inte ha några leksaker alls till Nellie framme som hon kan leka med när hon vill. För då springer hon först runt med den i munnen och visar upp den fina saken för alla som vill se på (helt oskyldigt), för att sedan lägga sig ner på en bekväm plats för att tugga och slita leksaken i små, små, små bitar (inte så oskyldigt). Vi har än så länge bara hittat en enda leksak som hon inte kan tugga sönder och det är Kongen, men den tycker Nellie är ganska ointressant om det inte finns något gott i den att äta på. Detta har gjort att jag är på jakt efter leksaker som hon inte ska kunna tugga sönder som vi kan ha här hemma. Helst av allt med en pip i för det tycker Nellie är jättekul! Men jag har en känsla av att det kommer att ta sin tid att hitta en leksak som hon inte klarar av att tugga sönder...
 

13 februari 2013 - Dagens trick nr 11: Nellie städar

Då var det dags att lämna in dagens trick nr 11 till tävlingen med freetylehundar.se och den här gången skulle man lära sin hund att städa undan minst tre saker in i en behållare. Då bestämde vi oss för att lära Nellie att städa undan sina leksaker. Här är en film på vårat bidrag!
 
Detta var det sista vi hann göra med Nellie innan vi åkte och lämnade henne hos hennes uppfödare där hon skulle få vara medan vi var på våran semester i Thailand. I två veckor skulle hon få leka med de små barnen och även med sin kullsyster Ija som blev kvar hos uppfödaren från Nellies kull. Det känns skönt att veta att hon är på ett ställe där hon kommer att bli väl omhändertagen, så att man kan slappna av och njuta av semestern! 
  

10 februari 2013 – hundträff vid skanstull

Idag träffade vi mopsen Sasha och blandrasen Ella för lite lek i parken vid skanstull. Ella var mycket äldre än de andra hundarna och ville mest bara ta det lugnt och gå och nosa för sig själv. Nellie försökte att få igång Sasha till lek med henne, men efter en springtur så var Sasha trött. Men så fort hon sprang för att vara en liten mopps! Duktiga Sasha!

Så det slutade med att husse och matte bestämde sig för att leka med Nellie istället. Matte försökte ha dragkamp om en pinne, men den gick sönder direkt, och Nellie skämdes för hon trodde att det var hon som hade tagit sönder den. Sedan sprang hon fram och tillbaka det snabbaste hon kunde med Husse istället. När det inte var kul längre gömde vi massor av köttbullar i barken på träden i parken som hon fick leta upp med sin nos och sedan äta upp. Vi hade en mysig eftermiddag tillsammans i solen! Husse och matte ville skämma bort Nellie lite några dagar innan de skulle åka till hundvakten och lämna henne där för att sedan åka till Thailand för lite välförtjänt  semester... skönt att komma bort från vinter och snö för en stund! 

Fotograt till de fina bilderna är Eira Svala och hon bloggar om sin mopps på: http://spetsflickan.blogspot.se/

9 februari 2013 - Hundträff på Gärdet

För första gången mötte vi upp ett gäng med glada människor och hundar för att ta en tur ut på ängen på Gärdet. Egentligen får man inte ha sin hund lös där, det är inget hundområde, men normen är något helt annat. Vi har träffat massor av människor som har frågat oss ifall vi åker till Gärdet med Nellie och sedan rekommenderat oss till att göra det, så jag var väldigt nyfikena på att se hur det skulle vara och åkte dit med ett gäng kompisar från hundgruppen på facebook. 
 
Så fort vi hade kommit över på gärdets stora äng så släppte vi alla hundarna som var med i gänget, stora som små hundar i olika raser. På gärdet så fanns det också massor av andra hundar. Eftersom att ytan är så pass stor har alla hundar chans att få den plats som de behöver för att känna sig trygga, så till min stora förvåning så vad det inget gruff mellan hundarna alls. Det var säkert minst 100 hundar på plats den här lördagsmorgonen, men alla hittade en annan hundkompis som de passade ihop med och kunde leka fint med varandra. Hundarna hade så magiskt kul med varandra och sprang runt med alla sina nya kompisar och umgicks med varandra. Vi kommer absolut att komma tillbaka och leka mer en annan gång. 
 

27 januari 2013 - Hundträff i Brevik

Idag träffade vi Rottweilern Ella och blandrasen Lukas för lite lek i Breviks hundgård på Lidingö på söndagseftermiddagen. Hundgården i Brevik är ordentligt stor och har ett högt staket runt, så det är en bra plats att låta hundarna leka på. I början lekte Nellie och Lukas med varandra, men sedan upptäckte Lukas den fina tjejen Ella. 
 
Lukas var väldigt på Ella under hela leken, och Ella började tröttna på att säga till lukas att låta henne vara, så till slut fick vi bryta leken mellan dem. Ingen av hundarna ville leka med Nellie, så hon underhöll sig själv med att springa runt och leka med sin boll. Det visade sig sedan dagen efter att Ella hade börjat löpa, så det var kanske inte så konstigt att Lukas tyckte att Ella var otroligt intressant... så kan det gå!
 

24 januari 2013 - Nellie leker så att öronen fladdrar

På våran vinterkurs så förbereder vi oss för att kunna ha Nellie lös mer och mer. Våran läxa till nästa gång var att träna på att kalla in sin hund, med ett ord som man bara använder när hunden faktiskt ska komma direkt, och att hunden alltid ska tycka att det är belönande att komma på den signalen. Det är alltid bra att ha en ordentlig och fungerande inkallningssignal på sin hund. Så detta ska vi träna mycket på.
 
Jag och Nellie gick ut tillsammans med godis och leksak för att öva lite. Hon fick sitt varsågod och sprang och lekte, nosade och tuggade på pinnar, sedan ropade jag mitt "Hit!" som vi övat på vid mindre distraktioner sedan innan. Hon kom jättefint med hög fart varje gång! Roligast var såklart tennisbollen tyckte Nellie, så vi lekte mest med den. Vi hade ett mycket roligt träningspass i solen!
 

23 januari 2013 - Nellie och Försvarsmaktens Hirr

På agilitykursen träffade vi en trevlig hundtjej vid namn Malin. Det visade sig att vi inte bodde så långt från varandra, så Malin erbjöd sig att köra oss fram och tillbaka från agilitykursen, vilket var väldigt snällt av henne! Hon gick agilitykursen med en väninnas hund, men hemma hade hon en liten svart schäfervalp på fyra månader. Schäfervalpen skulle hon ha hemma hos sig och träna tills han blev två år gammal, sedan skulle han göra flera olika tester, och om han blev godkände så skulle han få arbeta för försvaret (om han inte skulle bli godkänd skulle hon få behålla honom). Därmed hade hundvalpen det ovanliga namnet Försvarsmaktens Hirr. Hirr är alltså avlad för och ska bli tränad till att bli en duktig arbetshund. Därför har han väldigt mycket energi och måste också få väldigt mycket aktivering för att vara en glad och nöjd hund. Men han var otroligt fin! Jag hade aldrig träffat en helt svart schäfer förut och jag tyckte att han såg ut som en vacker varg som sprang i skogen.

Vi sågs för att ta en gemensam promenad i skogen med våra hundar. Valpen var väldigt vinglig och ramlade hela tiden när Nellie försökte leka med honom. Nellie var inte speciellt elak, men hon hoppade och skuttade nära honom, vilket gjorde att han ramlade väldigt mycket. Jag blev arg på Nellie och ville att hon skulle ta det försiktigare, men Hirr verkade inte bli rädd eller arg, utan han hoppade på henne hela tiden och gjorde lekinviter och sprang runt trots att han ramlade ibland. Så vi lät dem leka med varandra för båda hundarna verkade ha väldigt roligt trots att Hirr gjorde några vurpor i snön. Mot slutet av promenaden så hade båda hundarna lugnat sig lite och gick fint och nosade.
  

20 januari 2013 - Hundträff i Vitabergsparken

I Vitabergsparken hade Nellie idag en hundträff med sina kompisar. De hundvännerna som var med på den här träffen var moppsen Sasha, Australian shepherd hunden Tosca, lagotton Wille, kooikern Zelda och blandrasen Ella. Alla hundarna lekte jättefint med varandra. Dock fann Nellie och Tosca varandra och tyckte extra mycket om varandra. De är ungefär lika gamla och nästan lika stora, så det var kanske inte så konstigt. Nellies öron var helt blöta av dregel efter leken för att Tosca hade tuggat på dem så mycket, haha... man blir verkligen glad av att se sina hundar vara så glada och leka så fint! Nellie fick ha på sig vårat extratäckte (som vi fått av en kompis), för de andra två var så smutsiga att de hade hamnat i tvätten. Så idag fick hon ha på sig det blå täcket och alla trodde att hon var en hanhund, haha... Jag har lånat bilderna från Hannah Qvarnström och hon bloggar om sin hund Wille på http://denlagotton.blogg.se. 
 
 

15 januari 2013 - Agilitykurs för nybörjare

Då det lätt kan bli lite tråkigt i all snö och minusgrader att vara ute och träna hund, så jag och husse bestämde oss för att anmäla Nellie till en aktiverings och grundkurs i agility på Hundens Hus. Träningen skulle hållas inomhus och lokalerna var verkligen inte så stora, men det var kul att få pröva på detta med agility ändå, så vi anmälde oss. Fem tisdagskvällar klockan 20.00-21.00 var vi i Årstaberg och tränade med Isabelle Ölund och de andra kursdeltagarna. Vi gick igenom alla olika hinder som ingår i agility och sedan fick vi pröva några av dem och hur man på bästa sätt kan lära in de olika hindren så att hunden ska vara säker på vad den ska göra, så att det blir rätt. Dock så hade de inte alla hinder, så vi fick inte pröva alla, men en hel fick man öva på i alla fall.
 
Nellie var verkligen jätteduktig! Det enda som hon tyckte var jobbigt var när man satte ner henne framför hindret och hon inte fick ta det direkt, utan var tvungen att vänta på ett varsågod. Detta med att vara stilla och vänta är inte Nellies grej alltså... Nej fort ska det gå! Hon var så söt för att hon tog hindren både på vägen igenom, men också på tillbakavägen (för att det var kul). Dock är detta något vi måste jobba bort, för hon kan inte springa och spontanhoppa alla hinder för att hon tycker att det är roligt, utan vänta och lyssna på vad vi säger till henne att göra och sedan springa och hoppa, för annars kommer vi bli diskade direkt på framtida tävlingar. Men jag tycker att det är roligt att Nellie tyckte så mycket om det i alla fall! Detta är verkligen bra fysisk och psykisk träning för både mig och Nellie, då vi båda två måste tänka och springa allt vad vi kan! Roligt!
 

14 januari 2013 - dagens trick nr 10

Då var det dags att lämna in Dagens Trick nr 10: Nellie Marscherar. Jag låg sjuk i två veckor med influensan precis efter jul, så jag orkade inte träna med Nellie så mycket som vi behövde för att klara detta tricket fullt ut. Egentligen ska hon gå minst fyra steg samtidigt som mig, när jag säger 1 och 2, och sedan få sitt godis, men som ni ser på filmen så belönar jag henne med godis för nästan varje steg, vilket egentligen inte är godkänt, men vi lade upp en film ändå för att visa hur långt vi hade kommit i tricket. Kanske får vi lite mer tid över någon dag till att träna klart tricket enligt de rätta kriterierna. Men jag är stolt över mig och Nellie ändå, för det är inte det lättaste tricket för en hund att träna in, för det är ganska onaturliga rörelser för dem att utföra egentligen.
 

13 januari 2013 - Hundträff i Skogås

Vinterns hundträffar är i full gång och först ut är husse och Nellie i Skogås och hälsar på. Alla hundar i olika storlekar och raser lekte glatt med varandra! Varv efter varv sprang de och jagade varandra runt det röda huset. Tack så mycket för en rolig hundträff! 
 

5 januari 2013 - Himmelska hundar

Vi har länge velat gå till Himmelska Hundar med Nellie, men vi har aldrig kommit dit. Vi har väll varit lite oroliga över hur andra människor ska reagera på våran hund och vad hon är för ras. Jättedumt egentligen, men vi är så vana nu att vi inte blir behandlade som andra hundägare blir tyvärr. Man har blivit mer och mer hårdhudad, men man blir såklart ändå alltid lika ledsen när folk tittar på oss med avsky i blicken och rycker undan sina hundar från oss eller Nellie. Vår hund Nellie är mycket tuffare än andra hundar, strakare än andra hundar, och kraftigare än andra hundar, men hon är fortfarande bara en hund. Vi har socialiserat Nellie med massor av andra hundar sedan hon var en mycket liten valp, så hon har verkligen inget problem med andra hundar över huvud taget. Små hundar, stora hundar, olika raser - Nellie bryr sig inte, hon ser bara en hundkompis som hon vill hälsa och leka med, men andra hundar och andra människor ser dock på henne på ett annorlunda sett.

Men idag tog vi mod till oss och gick dit och det gick faktiskt över all förväntan! Vi fick inte alls några kommentarer om våran hund eller den rasen hon råkar vara, utan istället såg folk där inne hur godhjärtad hon var mot både de andra hundarna och de andra människorna. Nellie älskar alla! Därför var det första hon gjorde att i full fart hälsa på varenda människa och varenda hund där inne, för att tala om för dem att hon nu hade kommit på besök och det var i alla fall hon jätteglad för. Sedan upptäckte hon att alla gästerna hade ju väldigt gott godis där uppe på bordet, då övergick hon till att ta fram sina största och vackraste hundögon och tiggde bullar och kakor av folk.

De andra hundarna regerade hon bara på vid två tillfällen och det var två 8 veckors rottweiler-valpar som lekte, men leken gick över styr och blev mer våldsam med skrik från en av valparna. Då släppte Nellie direkt alla bullar med blicken och sprang dit så fort hon kunde! Hon ställde sig mellan hundvalparna och bröstade upp sig och skällde ett högt skall!! Båda hundvalparna sänkte sitt kroppsspråk och sa "förlåt", då såg Nellie nöjd ut och vände direkt på klacken och återgick till sitt tiggande av bullar och goda kakor. Hela caféet såg detta då det blev ett himla liv i ena hörnet när valparna började bråka. Vi och Nellie fick komplemanger från nästan alla som var där för att hon hade reagerat som en duktig äldre tik och ordnat upp situationen på bästa hundspråk. Det hela tog bara 20 sekunder, från det att bråket började, till att det var frid och fröjd på caféet igen och Nellie återigen satt vid våra grannars bord och dreglade över bullen som de hade där uppe.

Det hela gick jättebra och vi kommer absolut att gå dit igen. Det var ungefär som en hundgård fast den var inomhus istället, och jag tror att det är bra för hundarna att vara lösa och socialisera som de vill med varandra, även i inomhusmiljö. Kutym på Himmelska Hundar är nämligen att inga hundar är kopplade och de ska få röra sig som de vill i lokalen, men man får såklart göra som man själv vill med sin hund, men för oss tycker vi att det passar jättebra. Då får hundarna, utan koppel och utan människor, interagera med varandra på deras eget vis och "prata hund".  

31 december 2012 - Nyårsafton

Nyårsafton spenderade vi hemma tillsammans med våra vänner. Nellie var också fin i sin svarta fluga/rosett dagen till ära. Vi var lite oroliga, som de flesta hundägare på nyårsafton, hur Nellie skulle reagera på fyrverkerierna under kvällen och inte tala om vid tolvslaget. Vi hade på lite musik inne, inte jättehögt, men så att det skulle dämpa lite av ljudet utifrån. Men till våran stora förvåning så reagerade hon inte alls, inte ett smack! Varje gång det lät högt utanför fönstret tittade alla på Nellie som bara blev glad över all uppmärksamhet hon fick och viftade på svansen. Eftersom hon inte brydde sig alls om fyrverkerierna, så gick vi faktiskt ut och tittade på dem i ca 10 minuter (Nellie var kvar inomhus). Vi filmade henne när vi gick ut, för jag ville veta hur hon reagerade när vi gick och om hon skulle bli rädd skulle vi kunna komma tillbaka, men hon brydde sig inte mer än när vi lämnar henne själv som vanligt i lägenheten. Skönt att vi inte har en ljudkänslig eller skotträdd hund! Även dagen efter nyårsafton var det folk som sköt av fyrverkerier när vi var ute och gick, men hon reagerade inte ens på det heller, utan fortsatte bara med sitt nosande. Duktig hund!
 

24 december 2012 - Julafton

Julafton spenderades nere hos mormor och morfar i Kosta (Småland) och Nellie var såklart också med! Hon tyckte att det var jättekul med paket och ville gärna hjälpa alla att öppna sina paket, som en riktig 1,5 åring! Efter att alla människor hade öppnat sina paket var det bara Nellies kvar. Jag och husse var väldigt förvånade över att hon faktiskt hade låtit sitt paket vara, tills hon fick sitt varsågod, eftersom både hon och vi visste att det låg MASSOR av grisöron i hennes julklapp. Hon hade stenkoll på hennes paket under hela öppnandet, men hon rörde den inte fören vi sa att hon fick, duktiga hund!
 

17 december 2012 - Nellie och julgranen

Då har vi äntligen fått upp julgranen som stått i över en vecka naken i hörnet och väntat och väntat. Nellie tyckte som vanligt att vi är väldigt konstiga som släpar med oss ett helt TRÄD inomhus? När hon inte ens får ta med sig sina små pinnar in från promenaden som hon har burit på. Det är helt klart väldigt orättvist! Annars så är hon jätteduktig med julgranen, hon ger den knappt någon mer uppmärksamhet än att hon gick fram och nosade på den när vi bar in granen. Nu är det snart jul!
 

10 december 2012 - Myshundar

När Nellie och Bonni tigger om att få komma upp i soffan och mysa tillsammans med mig under filten, kommer dem och lägger huvudet på soffkanten och ser söta ut. Sedan står de så tills de får komma upp eller jag säger åt med att gå och lägga sig i sina egna hundbäddar... men oftast får de dock komma upp och mysa, vem kan motstå dessa fyra hundögon, jag bara frågar?
 
Att ligga i en stor hög i soffan (när båda hundarna är uppe får jag knappt plats) är det bästa dem vet. Men de vill att jag också ska ligga med och mysa och kramas och ligga nära. För om jag ställer mig upp, så vill de inte ligga kvar och följer med mig ner istället. När Nellie inser att jag tänker ställa mig upp, så brukar hon demonstrativt sätta ner minst en tass på mitt bröst och hålla nere mig i soffan en liten stund till. När jag skrattar åt henne brukar hon se helt oskyldig ut och pussa mig i hela ansiktet och vifta på svansen. Den taktiken brukar hjälpa, för då brukar jag ligga kvar en liten stund till och mysa med dem. Mina två myshundar! Om de skulle få bestämma skulle vi knappt göra något annat än att ligga alla tre i en hög på varandra och kramas och gosa. Jo, förresten, vi skulle nog gå ut och gå lite också... men annars, ja annars skulle vi ligga i en hög och mysa! 
 

Dagens trick nr 9: Nellie hämtar toffan

Vi fick tipps från några hundvänner att gå med i en grupp på facebook som heter: Freestylehundars Dagens Trick. Gruppen bildades av Susanne Jaczewski och den är en del av www.Freestylehundar.se där hon postar olika trickstävlingar som hon kallar för "Dagens trick". De pågår ca 3-4 veckor i taget, så att man ska få gott om tid på sig att lära sin hund det nya tricket. Sedan så får alla som är med i tävlingen lämna in sitt bidrag och Sussane lottar en lycklig vinnare från varje tävling, som vinner ett litet pris. På gruppens facebooksida kan man även bolla idéer och tankar om man fastnar, stöter på problem osv i form av frågor, bilder eller filmklipp under trickträningens gång.
 
Detta tyckte vi lät fantastiskt roligt och anmälde oss direkt. Då hade vi två veckor på oss att träna och den 9 december 2012 klockan 24.00 var deadline för att lämna in en video på det färdiga tricket för att få vara med och tävla. Jag hade varit på julbord med jobbet under kvällen, och glömde nästan bort att filma vårat färdiga trick innan deadline, men vi hann som tur är precis skicka in vårat bidrag till tävlingen innan deadline, alltid ska vi vara ute i sista minuten, haha... 
 
Det första tricket som vi var med och tävlade på gick ut på att man skulle lära hunden att öppna ett skåp, hämta en valfri sak och lämna av den hos föraren, och sedan skulle hunden gå och stänga skåpet igen. Detta var vårat bidrag till tävlingen!
  

9 december 2012 - Snöstorm och lek

Idag har det varit snöstorm hela dagen så vi har hållit oss inomhus. Vi gick bara ut två gånger så att hundarna skulle kunna få uträtta sina behov, men båda gångerna kissade hundarna snabbt och drog sedan allt de orkade hem igen. De ville inte heller vara ute när det blåste snö i hela ansiktet och var så kallt. Dock slutade det äntligen att snöa på sena kvällen, då hade Bonni redan gått hem igen, men vi tog med oss Nellie ut för att leka i snön. Snön var sådär härligt pudrig och vi tog även med oss Nellies kamptrasa ut som vi sedan kastade ut i den djupa snön, så fick hon sedan söka upp den när vi säger varsågod. En lek som Nellie älskar över allt annat! Att leta upp saker som vi har gömt, det kan vara hennes leksaker eller oss själva, tycker hon är otroligt underhållande. Om hon skulle få bestämma själv skulle hon inte göra någonting annat på dagarna förutom att äta och sova då och då, men annars skulle hon leta efter saker som har gömt sig, för det är skitkul!
 

2 december 2012 - Vinterpromenad

 

1 december 2012 - Nellie och Bonni ute i snön

Nu hade det äntligen kommit lite snö och vi tog ut Nellie och Bonni så att de skulle få nosa på den allra första snön. American staffordshire terrier hundar (Bonni och Nellie är blandraser men de har mest denna rasen i sig) har inte så mycket päls, och den päls de har är inte speciellt tjock, så de måste ha sina jackor på sig för att inte frysa ihjäl när vi är ute. Men trots att de har sina jackor på sig måste de röra på sig hela tiden för att inte börja frysa. Att stå och vänta utanför affären medans husse bara snabbt springer in för att till exempel köpa en liter mjölk, det går inte. Då skulle de frysa ihjäl. Men så länge vi ständigt rör på oss så går det helt okej. Därför har de alltid sina jackor på sig när vi är ute på vintern. Det är även lite lättare att se skillnad på dem när de har på sig sina jackor, en svartröd hund och en rosa hund, då slipper man säga fel namn åt dem hela tiden, haha... 
 

16 november 2012 - Max och Nellie

På hundgruppen på Facebook så var det en husse med sin lilla american staffordshire terrier valp vid namn Max som ville träffa lite hundar att socialträna sin valp tillsammans med. Han behövde inte skriva mer än valp och jag anmälde mig direkt som frivillig. Det finns inget i hela världen som är så gulligt som american staffordshire terrier valpar tycker jag, och Max var inget undantag. Hur go och mysig som helst, och jag hade nästan glömt bort hur mjuk valppälsen kan vara. Nellie tyckte om Max jättemycket och ville leka med honom. Max ville leka med Nellie också, trots att hon var betydligt mycket större än vad han var. Vi släppte dem en stund tillsammans så de fick busa en stund, innan vi kopplade dem igen och övade lite på att ta det lugnt med andra hundar också. Men Max ville bara leka, så när Nellie var tråkig och kopplad så fanns det massor av löv och pinnar att leka med istället...

10 november 2012 - Zelda fyller 1 år


När Zelda fyllde 1 år bjöd hon in Nellie till Brommaplan för lite lek och hundtårta. Trots att Zelda är en mycket mindre hund än Nellie tycker jag att de leker väldigt fint med varandra. När Nellie tacklar Zelda för hårt pep Zelda till och Nellie stannade direkt och väntade på vad Zelda skulle säga. Nellie är faktiskt trots allt ganska lyhörd för hur andra hundar reagerar på henne, vilket är snällt av henne. Sen när Zelda hade samlat sig lite hoppade hon på Nellie igen och de lekte vidare. Nellie tycker att den roligaste hundleken är att springa fort och jaga varandra, vilket Zelda också verkade tycka. Dock är det verkligen Zelda som bestämmer ramarna för leken här, vilket man kan se på filmen, och Nellie får helt enkelt vara en snäll hund och lyssna, vilket hon också gör. På slutet av filmen försökte vi kalla in dem, så att vi kunde koppla och gå vidare på promenaden, men de ville inte avbryta leken så därför fick vi säga åt dem lite hårdare så att de skulle lyssna, då kom båda hundarna in till oss och lät sig ovilligt bli kopplade. Efter leken och promenaden gick vi hem till Zelda och värmde oss med en kopp varmt te och åt bullar innan vi åkte hem till oss igen. En mycket trevlig dag trots det något kalla vädret!
 

27 oktober 2012 - Lek i hundgården

Nästan varje helg, om vi inte har något annat inplanerat, så brukar vi gå till hundgården i västertorp efter frukosten. Just på helgerna brukar det vara massor av hundar där och Nellie älskar att cykla eller promenera dit och få träffa sina kompisar. Oftast är det samma hundar som kommer dit varje helg. Det är så kul att se hur glad Nellie blir när hon studsar runt och leker med alla hundarna. Hon går oftast ihop med alla hundar, stora som små, men hon brukar mest leka med unghundarna i samma ålder som henne själv, kanske inte så konstigt egentligen. Det brukar oftast vara ganska lerigt i hundgården, men det struntar vi i, lite lera ska inte stoppa oss från att ha roligt. Det är ju bara att slänga in hela hunden i duschen sen när man kommer hem och skölja av henne.  

Nellie pratar i sömnen

Nellie har voffat, morrat, och sprungit i sömnen varje dag enda sedan hon kom till oss och var en liten valp, men jag har ALDRIG fått det på film, för så fort jag har tagit fram kameran så har hon vaknat. Men nu lyckades jag att i alla fall få ett mycket litet klipp på när hon pratar i sömnen... haha! Dock så brukar hon hålla på mycket längre än det här, men jag lyckades bara filma slutet. Bonni tyckte först att Nellie var jättekonstig när hon gjorde så. När Nellie voffade som på filmen så gick Bonni fram till Nellie och vickade på huvudet och nosade på henne och undrade vad hon höll på med? Men det roliga är nu att Bonni faktiskt också har börjat "prata i sömnen", inte alls lika ofta som Nellie, men vi har hört att hon gör det då och då, så gulligt! 
 
 
 

Hundens dag på Lidingö

Efter höstpromenaden som tog ca 1,5 timme var Kooikern Zelda och hennes matte tvungna att gå hem, men Nellie och Lagotton Ville promenerade vidare till Lidingö centrum för att vara med på hundens dag. Nere i själva centrumet var det massor av hundar och mattar och även en hel del företag som riktar sig mot hundägare. Det fanns olika tält med information om bland annat hunddagis, olika veterinärer men också Lidingö brukshundsklubb och Lidingö hundungdom var på plats. På den lilla gräsmattan ovanför centrum var det uppvisningar i både agility och rally-lydnad varje halvtimme. Mellan uppvisningarna fick man pröva banorna själv med sin hund om man ville. Vi var sugna att se hur Nellie skulle reagera på att få prova på agilityn, så vi tog med henne till några hinder och hon hoppade över dem jättefint! Men när vi skulle hoppa över för tredje gången tyckte hon väll att nu blev det väll lite för tråkigt, så hon bestämde sig för att överkompensera lite och flyga rakt upp i luften med värdens fart! Haha... så vi skrattade åt henne, lilla knäppa hund!

Sedan provade vi på att hon skulle springa igenom tunneln. Först var hon lite skeptisk, men när en av oss sa åt henne att springa in i tunneln, samtidigt som en av oss satt i den andra änden på tunneln så sprang hon in med världens fart. När hon väl hade gjort den en gång så tyckte hon att det var jättekul och sprang flera gånger helt av sig själv fram och tillbaka. Detta med agility tror jag att Nellie kan tycka är väldigt roligt, för hon älskar när man får springa så fort man kan och älskar att hoppa upp och ner från olika saker. När vi är i skogen använder hon allt som hon hittar som sin egen agilitybana och springer med full fart och hoppar över stockar och stenar, samt springer upp och ner på höga berg. Allt som har lite fart i helt enkelt tycker hon är väldigt roligt. Vi kanske får ta och anmäla oss till en agilitykurs på någon brukshundklubb någon gång i framtiden och ge det här med agility en chans!

6 OKTOBER HÖSTPROMENAD PÅ LIDINGÖ

Idag mötte vi upp Lagotton Ville och Kooikern Zelda från hundgruppen på Facebook för att ta en gemensam promenad längst vattnet på Lidingö. Vädret var helt underbart magiskt, solen sken och vi hade en helt blå himmel. Det var inte speciellt varmt eller kallt heller, utan helt lagom promenadväder. Träden hade börjat skifta färg och vi fick jättefina höstbilder på hundarna.