15 april 2013 - Fria hundar del 2

Idag hade vi förväntat oss att det skulle vara lika fint väder ute som det var i helgen, alltså ca 10 grader varmt och strålande sol med blå himmel, men icke då! Istället var det 2-3 grader ute och så fort vi gick av tunnelbanan så började det att spöregna. Ingen av oss var såklart klädda efter detta väder och blev jätteblöta och frös jättemycket. Till och med Nellie såg väldigt olycklig ut och frös så att hon verkligen skakade. Jag fick väldigt dåligt samvete att vi inte hade tagit med något täckte till henne, samt att vi inte hade några varma kläder till oss heller. Eftersom att kursen hålls utomhus så borde vi verkligen bli bättre på att klä oss efter väder, samt ta med allt som man kan tänkas behöva om vädret ändras. Nästa gång ska det bli bättre!

Morgonen började med att vi fick öva på hundmöten igen, på precis samma sätt som förra gången. Jag tyckte att det gick bättre denna gången, men vi har fortfarande saker som vi måste slipa på såklart. Vi måste vara snabbare på att se vart hon håller sin blick, och själva reagera innan hon hinner titta på den andra huden och ta ett steg mot den andra hunden (för så fort vi träffar nya hundar tycker Nellie att hon bara måste gå fram och hälsa och nosa) vilket inte alltid passar sig. Vi ska öva vidare och vårat mål är att hon bara ska gå förbi och inte bry sig alls om den andra hunden vid hundmöten. Hon ska även kunna klara detta vid smalare stigar där man inte riktigt kan ge varandra den plats som man normalt kan, för ibland hamnar man i positioner där hunden faktiskt måste kunna gå igenom en smal gång och även kunna hantera ett hundmöte.

Sedan skulle vi få öva lite med externa belöningar, men att man samtidigt försöker minska hundens höga förväntan så att den kan fokusera på sin förare en längre stund, och sedan få sin belöning. Instruktören menade att man ofta gör ”fel” när man övar. Detta genom att man ber hunden om ett eller två kommandon och sedan får den sin belöning, vilken kan skapa hög frustration och hög förväntan hos hunden. Med dessa externa belöningar ska man istället kunna variera sina kommando till hunden och variera tiden som hunden måste jobba, innan den får gå och ta sin belöning. På detta sätt kan det vara lättare att skapa lugn och fokus när man arbetar med sin hund. Instruktören valde Nellie när han skulle visa hur denna övning skulle gå till (säkert för att han trodde att hon inte skulle vara så duktig), men så förvånad han blev. Nellie fattade direkt det här med hur externa belöningar fungerar och visade hela gruppen hur övningen skulle utföras perfekt. Resen av kurstiden kunde han inte sluta att prisa Nellie och berätta för alla andra kursdeltagare hur duktig han tyckte att hon var, och hur fort hon fattade vad hon skulle göra för att få sin belöning. Vi har helt enkelt en mycket smart hund som tycker att det är otroligt roligt att arbeta tillsammans med människor. Kycklingköttbullar är det heller inget problem med. Får man en liten bit köttbulle för besväret så kan jag göra nästan vad som helst hälsar Nellie.

Kursen fortsatte sedan med att vi skulle binda upp hundarna, säga vårat vänta kommando och sedan gå en bit bort. Efter lite övning så förstår hundarna att det är fri uppställning som gäller och kan då sitta, ligga, stå, klia sig och så vidare medan de väntar på att vi ska komma tillbaka. Instruktören tyckte även här att det är viktigt att när man ska gå tillbaka till hunden så gör man det lugnt och klappar försiktigt om hunden och talar om för dem att de är bäst i världen, men viktigt är att man INTE ger en leksak eller godis för "vänta" kommandot. För då kan man öka hundens förväntan och göra den så hög att det kan vara svårt för hunden att koppla av och ta det lugnt medan man är borta. Man vill alltså inte ha en hund som ligger och frenetiskt tittar mot sin förare, eller vankar av och an, eller skäller och ylar, utan man vill att hunden ska vänta i lugn och ro tills man kommer tillbaka igen. Därför bör man öva på detta ganska mycket, så att hunden till slut lär sig att vänta i lugn och ro, så att man kan sitta och fika och dricka kaffe på en uteservering utan att hunden ska behöva bli stressad och må dåligt. Detta var andra gången som vi fick öva på detta i kursen och till våran stora förvåning la sig Nellie faktiskt ner efter ca 1 minuts väntan, trots regnet och att det var blött på marken. Duktig tjej!

 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: