Doggy nap time!

Det är inte lätt att tvätta när man har två hundar hemma som tycker att tvätthögarna passar mycket bättre som sovunderlag, haha, jag hade inte hjärta att flytta på dem när de sov så mysigt i en liten hög, så det blev inget tvättande idag. Lika bra det, finns ju massor av andra roliga saker som man kan göra! Bra att man har hundarna som kan tala om för en när det är dags att ta en paus och bara ta det lugnt för en stund.


 
 
 

A complicated dog life…


Nellie har fått ett hjärta i pannan!

För någon vecka sedan började Nellie att få mer och mer svarta hårstrån vid sidan av ansiktet, lite som fartränder vid tinningarna. Detta utvecklades mer och mer och blev tydligare, men i början av denna vecka tyckte vi att vi såg två smala sträck ta sig ut från fartränderna och mötas i mitten...

Nu har dessa sträck sammansmält helt i två bågar över ögonen och hon har börjat att få ett svart hjärta i pannan! All kärlek som vi bara öser över henne har alltså börjat att synas även i pälsen, haha… jag har då aldrig sett något liknande!

Nellie måste ha någon typ av magisk päls för den ändrar färg från dag till dag, som en sådan där humörring som man hade när man var liten som ändrade färg efter vilket ”humör” man var på. För hennes svans har ju nu också blivit nästan helt svart, medan den övriga pälsen bara blir ljusare och ljusare… för man kan se att underpälsen nästan har blivit helt vit. Nu får vi bara vända och se om teckningen i pannan kommer att bli lika kolsvart som hennes svans blev, ska bli spännande!

Försökte att ta en bra bild på hjärtat i pannan, men det är lite svårt med denna dåliga kameran. Vi måste verkligen ta oss till affären och köpa en mycket bättre snart, måste bara få lite tid över för just nu har vi båda två tentaveckor och lever i litteraturens värld.

På den är bilden är hon helt nyvaken… man kan riktigt se hur trött hon är, haha…

 

 

 

Nellie och Liten

Tidigare så var vi hundvakt åt en liten minipinscher som hette PeeWee och vi fick nu reda på att de också hade skaffat en liten amstaff valp. Det var en liten hane på snart 6 månader (Nellie är strax över 5 månader) så det passade ju jättebra att de skulle få varandra som lekkamrater! Så förra helgen hade vi en liten playdate med valparna. Det var dock ganska kallt ute, så vi var bara ute en kort stund innan vi gick in i värmen istället där vi tränade passivitet med valparna. Nellie och Liten som han heter verkade tycka om varandra hur mycket som helst och var så söta tillsammans! Vi får ses fler tillfällen så att de kan få leka av sig ordentligt, hoppas verkligen bara att det blir lite varmare snart! Vill ha vår nu!



Hundvalp äter pepparkakshus

Vi har varit lite sena, eller okej, väldigt sena med att plocka bort julen här hemma… men igår fick vi äntligen lite krafter över och satte igång! Nellie hjälpte till såklart. Men de där barren var lite i vassaste laget, så att tugga pinne stod hon över denna gång. Dock var mini- pepparkakshusen riktigt goda och äntligen fick hon smaka en liten tugga!



Lite kort om hundmat!

Sedan några veckor tillbaka har vi provat ett nytt foder till Nellie. Hon hade en väldigt uppblåst mage och även kala fläckar i pälsen, speciellt bakom öronen och på magen… så vi kände att det kanske vore på sin platts att undersöka det här med olika foder lite närmre. Dessutom har vi hört att BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda) som det kallas, ska vara bra för att den maten ligger närmre hundars naturliga diet och levnadssätt, vilket vi är stora förespråkare av. Vi försöker att se till att hundarna ska få utlopp för så mycket naturligt beteende som möjligt, fast under bestämda och riktade former, eftersom man så klart inte vill ha en vilde till hund hemma i tv-soffan.

De foder vi har provat är:

Vom og hundmat – Har inget ont att säga om dem alls. Går att köpa i korvar i olika storlekar och smaker. Inuti korven är det som ”valig rå köttfärs”. Nellie verkligen ÄLSKADE detta! Finns inget bättre enligt henne själv: Skynda att ställa ner matskålen och säg varsågod för jag dör av dregel här borta!!! Detta foder är helt protein och grönsaks/frukt baserat. Tydlig och enkel innehållsförtäckning så man kan se precis vilka 3-5 råvaror som korven innehåller och inget annat. De kostar ca 17 kr per korv, och de ska äta ca 2 % av sin kroppsvikt varje dag. Finns i olika storleker, olika smaker och för olika aktiva hundar.





Nordic –
Denna har inte en lika fin konsistens som köttfärs, utan den är mer som en blandning av malda köttbitar, dessutom luktar det skitäckligt! Efter flera tvättar av händerna kan man fortfarande känna lukten av det på händerna. Dock tycker Nellie att de är jättegoda, hon verkar tycka om dem lika mycket som Vom og hundmat. Dessa korvar utfordrar vi henne med just nu. Korvarna har hög proteinhalt, men innehåller ca 13 % spannmål, dessutom innehåller de fler råvaror 8-10 st. De är också förpackade som korvar och kostar ca 14 kr per korv och de ska äta 2 % av sin kroppsvikt varje dag. Finns i olika storlekar, smaker och för olika aktiva hundar.

Taste of the Wild – Detta är det torrfoder som vi håller på att prova just nu. Anledningen till att vi bytte var för att vi ville ha större koll på vad exakt hennes mat innehåller, och det var ganska svårt att tyda den förra innehållsförtäckningen. Dessutom när Nellie hade ätit ca 2/3 av den förra säcken, så slutade hon vilja ha sin mat och vägrade att äta den. Detta tyckte vi var ganska underligt eftersom hon annars är väldigt glupsk. Så nu provar vi som sagt High Prairie Canine med bison- & hjortkött. Detta torrfoder innehåller inget spannmål alls.  Finns i olika 2 kg och 13 kg påsar och i tre olika smaker. Den stora säcken kostar 739 kr, men de ska ha betydligt mindre pellets per måltid än om man jämför med vissa andra märken, så i längden blir denna faktiskt både billigare och hälsosammare för hunden. Nellie tycker att detta torrfoder är gott och äter det utan protester så fort hon får det. Det är bra att ha torrfodret också eftersom det är lättare att ta med när man åker och hälsar på hos folk.





Märgben – Detta ger vi henne och tugga en stund på, lite då och då vanligtvis då vi ensamtränar henne. Detta är nog det absolut bästa ”fodret” som Nellie kan tänka sig. Hon blir helt superfokuserad och ligger och tuggar och tuggar, och släpper inte ifrån sig det fören det antingen är slut eller då vi tar det ifrån henne. Fösta gången hon fick ett märgben var också första gången som hon faktiskt morrade åt mig när jag närmade mig det med handen, något hon dock fick utskällning för, inte okej alls. Men efter lite turtagningslek med märgbenet så förstod hon att jag inte var där för att plocka bort det, utan jag ville bara titta lite på det, så nu är det helt okej när jag både tar i det och plockar bort det för henne. Jag tror även att märgben kan vara ett bra komplement till färskfodret (som de i princip kan slicka i sig), eftersom de på detta sätt faktiskt får använda sina tänder lite och få bort bland annat plack och annat som fastnat på tänderna.






”Vanliga ben” –
Då vår lokala djuraffär skulle stänga ner så var det under en tid 50 % på allt i hela butiken, och vi passade på att köpa på oss en hel hög med ben. Ni vet de där klassiska ljusbeigea knotbenen som finns att köpa i olika former. Dessa är bra för att de är otroligt hårda, så vår lilla amstaff får i alla fall tugga några timmar på dem innan de tar slut. Alla andra typer av ben tar slut, i alla fall för oss, efter ca 30 minuter – alltså ingen utmaning för Nellie! Det som är mindre bra med dessa tycker vi är att de kanske inte är väldigt naturligt för hundarna att sätta i sig en massa torkad hud varje dag. Vi tror att detta kan vara en bov till att vår lilla tjej blir lite dålig i magen ibland, därför har vi nu drastiskt minskat på dessa och ersatt dem med märgben och naturliga rökta ben istället, de är lite dyrare, men likt mänsklig mat så brukar ju detta betyda att de lite nyttigare. Så nu får vi se helt enkelt vänta och se om det var dessa ben, eller om det är något annat.


Man vill ju inte experimentera för mycket med den lilla valpmagen, men samtidigt så vill vi att hon ska få prova på lite av allt så att hennes mage vänjer sig vid olika typer av mat. Dessutom är dessa färskfoderkorvar bra till att undersöka vilken typ av föda som hon föredrar, samt vilken typ av föda som hon inte tycker om/inte tål, eftersom man tydligt kan läsa vad de innehåller och på så vis kontrollera det på ett helt annat sätt. Vi har redan märkt stora förändringar på Nellie, det mest synliga är kanske pälsen. Den har blivit riktigt tjock och fin och hon har fått väldigt mycket päls bakom öronen och på magen (skönt nu när det har blivit så kallt), dessutom är hon mer intresserad av denna typ av mat än vad hon var med den förra där vi var tvungna att hälla på vatten och en skvätt med mjölk för att hon skulle äta. I framtiden kommer vi nog att prova lite mer smaker på korvar, för nu får hon mest oxkött, och se vad hon tycker om det.

Just det! En annan sak som är bra med korvarna är att man kan köpa dem styckvis (500g eller 1 kg), så man kan köpa lite olika smaker för någon hundralapp eller så, bara för att prova vad hundarna tycker, så behöver man inte lägga ut stora mängder pengar på något som de sedan vägrar att äta. Dock ska man vara försiktig med att ge sin hund rått kött eftersom det inte är alla som klarar det, men hos valpar brukar det inte vara ett problem.