8 april 2013 - Första kursdagen med fria hundar

Nu är vi precis hemkomna från första dagen på vår nya kurs med Fria Hundar. Det var dock väldigt kallt att stå ute i snöstormen och frysa. Det var bara 1 plusgrad ute, helt oroligt att det nu är den 8 april och fortfarande är det så kallt och snöar ute, det känns just nu som att det aldrig kommer att bli vår… Hundträning blir mycketroligare utomhus, när man inte fryser fötter och tassarna av sig!

En timme går väldigt fort, som vanligt när man har kul, men vi hann träna en hel del på hundmöten från olika håll och kanter, och sedan tränade vi på att hundarna skulle vänta lugnt och fint på avstånd, innan vi gick tillbaka och berömde dem med klapp (inte med godis då detta kan skapa en förväntan och spänning, men det man vill är att hunden ska vila och ta det lugnt) med alla nya hundarna och dofterna som en enorm störning då såklart. Dessutom var det häst och kaninbajs överallt där vi var. Vilket betyder att det var mycket svårt för de flesta hundarna att hålla sitt fokus, speciellt svårt hade vi med en galen unghund i kopplet. ”Gud så kul att nosa på alla nya dofter och hundar!!” Kunde man höra hundarna tänka riktigt högt och med hela kroppsspråket. Så förhoppningsvis så lugnar de sig lite till nästa gång eftersom de då redan har varit på den platsen förut och känner igen både dofterna och hundarna.

Nellie skötte sig helt okej trots att just hundmöten är hennes svagare sida (då drar hon väldigt mycket i kopplet och vill fortare framåt). När vi var aktiva och gick runt mellan hundarna hade hon stenkoll på oss och godiset då såklart, likaså när vi skulle agera störning åt de andra hundarna, då skötte hon sig jättebra. Dock blir det svårare när man ”bara går” eller står och väntar i grupp, för då upplever jag att hon är stressad och rastlös vilket gör att hon inte riktigt kan koppla av ordentligt. Hon har en bra på-knapp, men vet inte riktigt när hon ska stänga av och bara ta det lugnt och vänta mellan övningarna, utan då sitter hon och antingen stirrar ut oss med en vädjande blick om att fortsätta träna/öva, eller så tittar och nosar hon efter allt annat kul som man skulle kunna hitta på och piper lite lågt som att tala om för oss att vi ska gå dit bort och leka istället. Man kan riktigt se hur hon tänker: ”Matte och husse är väldens tråkigaste som bara står där och inte ens låter de mig få vandra iväg och hitta på något annat roligt, detta är ju skamligt!”. Vi har trick-övat mycket med henne med andra hundar som störning, men vi har inte varit lika bra på att öva på att bara ta det lugnt och göra ingenting, men andra hundar runt omkring.

Övningar på kursen:
* Gå förbi och möta en annan hund framifrån, löst koppel, titta på matte. (Putta i sidan för att få kontakt).
* Gå sicksack mellan uppställda hundar, löst koppel, titta på matte. (Röstkommando, kom/hit går vi).
* Sätt fast i ett träd, ”Nellie vänta”, gå 10 meter bort, vänta, gå tillbaka och berömma försiktigt med klapp och röst.

Att träna mer på:
* Hundmöten, löst koppel och fokus på oss istället för den andra hunden. Träna på alla möten.
* Dra inte i kopplet, så fort hon försöker att i full fart släpa iväg matte eller husse i kopplet, så blir det en konsekvens. För så får man faktiskt inte göra! (Stoppa med kroppsspråk, rösten, beröring). 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: