22 april 2013 - Fria hundar del 3

Idag hade vi en teorilektion inomhus. Johan hade med sig bilder på hundar som interagerar med varandra och vi gick igenom hundens kroppsspråk och signaler som de sänder ut till varandra. Han berättade att det är väldigt viktigt att titta på hela hundens kroppsspråk, och inte bara svansen som många gör, hur de håller kroppen, öronen, blicken, munnen, svansen – det är helheten som är vikigt att studera när hundar umgås med varandra. Genom att kunna läsa av hundens kroppssignaler på rätt sätt är det också lättare att agera INNAN hunden bestämmer sig för att hitta på något som du inte håller med om. På detta sätt kan man förhindra hunden att utöva beteendet, innan den ens har haft möjlighet att göra det ogillade beteendet och därigenom arbeta förebyggande:

1.       Granska hundens kroppsspråk.

2.       Förhindra hunden innan den gör något som den inte får.

3.       Erbjud hunden att komma till dig eller ge den ett alternativt förslag på ett beteende. 

Undertiden Johan föreläste var hundarna uppbundna i sina respektive ägares stol, och tanken var att de skulle kunna ta det lugnt och vila medan vi pratade och satt och drack kaffe. Men det tyckte inte hundarna att de skulle göra. De flesta hade svårt att koppla av och reagerade hela tiden på de andra hundarnas rörelser och ljuden som kom utifrån det rum som vi befann oss i. Nellie vankade av och an, tittade och nosade överallt, och ville inte slappna av. Hon satte sig ner några gånger med en djup suck. När det inte hjälpte la hon på ett knorrande läte för att tydligare visa för oss hur missnöjd hon var med situationen. Hon tyckte att det var sååå tråkigt att sitta still och göra ingenting. Men vi ignorerade henne helt, förutom när hon blev för högljudd, då sa vi åt henne att vara tyst. Två gånger lade hon sig faktiskt ner på golvet, men ställde sig upp lika fort igen. Det var som att hon verkligen försökte, men det gick bara inte.

I läxa fick vi till nästa gång att uppmärksamma och studera hundarnas kroppsspråk och signaler.

Att träna mer på:
Vara uppmärksam på när Nellie fixerar blicken, styvnar till i kroppen och fäller fram öronen. Detta ska jag korrigera, då andra hundar (och vissa människor) uppfattar det som otrevligt. 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: