21 JULI 2013 - Lära in den platta tunneln

Dagen spenderades med Mopsen Sasha och Hollandse Herdershonden Etsa på Stockholms Södra Brukshundklubb i det härliga och soliga vädret. Vi började dagen med att ställa upp en lättare hoppbana utan slalom och körde några varv. Sasha fick öva på att gå igenom tunneln och Etsa blev tränad i brukslydnad. Det var så kul att vi kunde träna "tillsammans" på planen, men ändå gjorde alla så olika saker, med helt olika typer av hundar. 

Efter ca 30 minuters träning var det dags för en längre paus, både för oss människor och för hundarna. Då passade Sasha och Nellie på att länsa hela gräsmattan på gamla tappade godisar som tydligen låg överallt. Vi hade rast, så för all del, gå runt på skattjakt så mycket som ni vill, tänkte vi människor. När Sashas matte inte såg, så gick även Nellie till tunneln där de hade tränat och länsade även den på alla godisbitar som låg där inne... Nellie är verkligen en mathund. Det är få saker på listan som ligger över just mat, av alla dess former.

Efter allt matätande var Nellie glad och pigg igen och kom till oss och ställde sig och tittade, "Jaha... ska vi fortsätta då eller?" såg det ut som hon tänkte. Så det gjorde vi! Några varv till på banan kunde vi nog tänka oss. Den här gången sprang vi banan helt baklänges så att Nellie verkligen fick tänka efter, då hon väldigt snabbt annars lär sig mönster och kombinationer utantill, så det gäller verkligen att utmana henne till max för att det fortfarande ska vara roligt. Utmanande för oss människor också, för baklänges blev det en helt annan bana med helt andra svängar och byten, mycket roligt. 

Sasha och hennes matte tränade på de olika balanshindren med en pinne som belöning. Sasha tycker tydligen också mycket om pinnar, och kan till och med tänka sig att klättra hela vägen upp till himmelen för en liten pinnes skull. En glad liten träningsmops är hon allt, den där Sasha! 

Sen fick Nellie och Sasha nosa och vara lite tillsammans på gräsmattan. Nellie tycker väldigt mycket om Sasha för hon är så lugn och glad i sig själv. När Sasha hälsar så gör hon det lugnt och stilla med alla fyra tassarna i marken och viftar på sin lilla korvsvans. Detta tycker Nellie är väldigt uppfostrat och hälsar då lika snällt tillbaka. Nos, nos... vifft, vifft, rumpsniff, rumpsniff, sedan går dem och letar mer godis tillsammans.

Sasha är lite avståndstagande mot andra främmande människor, men hundar tycker hon väldigt mycket om! De är så söta tillsammans. Stor och liten som vandrar genom gräsmattan och bara är och njuter av nuet och livet. Medan Sasha och Nellie gjorde, vad de nu gjorde, så byggde vi om själva agilitybanan lite. Vi tog bland annat ut den platta tunneln för första gången... så spännande att få prova den!

När det inte går att tigga mer godisar från husse och matte, och Nellie tycker att hon har letat upp alla godisar från gräsmattan, ja då gäller det att vara taktisk och gå fram till alla andra människor som ser ut att hålla någonting i handen, för att tigga hos dem istället. Detta fungerar nästan alltid tänker Nellie och ser väldigt nöjd ut med sig själv... "Åh vad gott det ser ut, jag kan väll få smaka lite... bara lite?".
Efter allt nosande och godistiggande så var det dags för ännu mera träning! Idag var huvudmålet att lära in platta tunneln, för den har vi inte försökt oss på ännu, och vi kände att det nu var dags med det. Kul att få öva på någonting nytt! De första två gångerna höll jag upp själva tunneln lite så att Nellie lätt skulle se vart hålet var någonstans, men eftersom att den "stängda" tunneln inte verkade bekymra henne speciellt mycket, släppte jag den helt redan efter tredje repetitionen och jag undrar om hon ens reflekterade över att jag nu inte satt och höll i den längre, för i full fart kom hon flygande igenom tunneln och ut på andra sidan!

Så vi satte bara fram ett fat med en externbelöning på, ca 3 meter framför den platta tunneln, och sa åt henne att springa igenom. Det gick jättefint! Full fart igenom den platta tunneln och ut till godisfatet och så höll vi på, ända tills hon fastande i allt hängande tyg...

Inte fattade korkade matte och husse att man efter varje gång måste dra ut tyget igen, annars kan hundarna fasta där inne som en liten boll och detta var också det som hände, så Nellie fick komma ut bakvägen istället. Dock så rätade vi bara ut tyget igen, precis efter detta hände, och sa åt Nellie att springa in igen, och in for hon som ett skott och kom ut i andra änden, så hon blev nog inte allt för rädd i alla fall. 

Innan vi åkte hem var vi såklart tvungna att prova alla de nya fina agilityhinder som blivit inköpta till klubben. Riktigt fina var dem faktiskt, med fina färger, extremt bra kontaktsfältytor på och bäst av allt - höj och sänkbara. Dessa kommer att användas flitigt i sommar, det kan jag lova!
När vi väntade på bussen hem så var Nellie så trött att hon gick och la sig som en liten boll i gräset. Det var nästan precis att hon somnade innan bussen kom, nöjd och glad efter flera timmar på brukshundsklubben med träning tillsammans med bästa hundkompisarna. Det var en mycket nöjd och glad hund som vi fick med oss hem, och hon sov tungt resten av kvällen... Detta är verkligen hundträning när den är som bäst. 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: