6 MAJ 21013 - FRIA HUNDAR DEL 5

Idag övade vi mer på att hundarna skulle lyssna på oss med större störningar och så arbetade vi mycket med avståndet mellan hunden och föraren i en stor grupp med flera andra hundar. Under en timme hann vi med fyra olika övningar:

Övning nr 1) Kommandot ”Vänta” på avstånd i grupp nära andra hundar, ej sitta fast i koppel. – klarade bra!

Övning nr 2) Gå bredvid, nära mig, utan koppel eller halsband, med andra hundar runtomkring. – klarade bra!

Övning nr 3) Säga varsågod till en extern belöning, men sedan ångra sig, säga nej och kalla in när hunden är på väg mot belöningen, när hunden vänder och kommer tillbaka så ger man ett varsågod igen. – Klarade bra!

 
 
En kurskamrat till oss frågade oss: ”Nellie är en sådan hund som är lär sig väldigt fort och är väldigt smart va?” för hon blev imponerad av att Nellie förstod precis vad hon förväntades att göra i olika situationer, efter bara ett fåtal repetitioner. Det måste jag faktiskt säga att det är ingen dum hund som jag har i kopplet. Hon tycker om att arbeta för belöningar och ger inte upp om det råkar bli fel någonstans, utan fortsätter att arbeta ändå, tills hon har fått det rätt. En gång råkade vi kasta en boll i 1 meter hög snö över en stor fotbollsplan. Bollen försvann in under snön och var spårlöst borta, ingen såg vart den hade slagit ner. Men Nellie sökte efter den i sicksackmönster i hela 45 minuter innan hon hittade den igen och var hur stolt som helst! Matte och husse hade gett upp att leta för länge sedan och stod och bråkade om att det var dumt att slänga in bollen där över huvud taget, när Nellie plötsligt stolt kom med bollen i munnen och sa: ”jag har hittat den, nu går vi hem!” och började traska hemåt. Vi fick häpet bara gå med hela vägen hem medan Nellie och bollen visade vägen. 

Det tar oftast max två till tre upprepningar av en övning, sedan fattar hon vad jag tycker att hon ska göra. Detta gör det jättekul att lära henne nya saker, för det går så fort framåt. Men det gör också att hon fattar väldigt mycket själv ”utan att vi lärt henne något”, genom att hon sitter och tittar på och tänker ut olika saker själv. Som ett exempel vet hon precis i vilket fönster hon ska titta ut genom, ungefär vid rätt tid, för att se när vi går till tunnelbanan. Först i vardagsrummet ca 10 sek efter vi går ut genom dörren, och sedan ca 15 sek senare i sovrumsfönstret (för hon vet att man måste gå runt huset för att gå till tunnelbanan, och hon vet att det är dit vi går om hon inte får följa med). Nellie kan också öppna dörrar på eget bevåg. Detta är heller inget som vi har lärt henne, utan hon kom sådan hit till oss som en 9 veckors valp. Hur förvånade tror ni inte vi blev första gången när vi stängde in henne i sovrummet och så kom hon ut efter oss hur glad som helst bara 10 sekunder senare. Nellie har även lärt sig själv att hämta posten till oss när den kommer, för hon har sett att vi alltid går upp och hämtar den när den kommer, så hon tänkte väll att hon kunde lika gärna hjälpa till. Så nu hämtar hon posten till oss varje dag. Det är en väldigt klok hund vi har här hemma, det måste jag säga! Dock så har hon i och med klokheten en egen vilja och tanke om hur olika saker bör uträttas. Så istället för att passivt stå och vänta, så gör hon istället det som hon tror att hon ska göra, istället för att noga lyssna på oss och titta på vårat kroppsspråk. Men jag hoppas att det kommer med åldern och att hon då ska kunna koncentrera sig mer och under längre perioder på oss istället för att hitta på olika saker själv. 

Övning nr 4) Leka med en annan hund och sedan avbryta leken och kalla in igen. – Klarade inte alls!

Vår stora Grand Danois som vi har på kursen fick inte leka då han hade kastrerats, så Nellie parades ihop med en Rhodesian Ridgeback tikvalp på 6 månader. De tok-lekte och hade sååå roligt, så att komma när matte ropade fanns inte med på kartan! Vi fick tippset att om hunden inte lyssnar när vi säger något ska man lugnt gå emot hunden och bryta dem med kroppsspråket, om det inte heller fungerar så måste man ta fysiskt i hunden. Här är det mycket viktigt att känna av när man ska gå emot och lägga på ett tryck och när man sedan ska backa och bjuda in hunden till sig och berömma den. Johan föreslog att vi nästa gång skulle pröva vattensprutan på Nellie då hon inte alls lyssnar på mig när hon leker med andra hundar, även om jag gick in fysiskt eller tog tag i henne. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, tror inte att vattnet kommer att hjälpa heller, för jag tror att det underliggande ”problemet” är att hon tycker att hundarna är roligare att leka med än att vara med matte. Men vi får väll se hur det kommer att gå...

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: