Åksjuk hund blir botad

Nellie har sedan hon var en liten valp tyckt att det är ganska obehagligt att åka tunnelbana. Dels för att det alltid är så trångt och hon får så lite utrymme (människor bryr sig inte och trycker in henne i hörn) och för att det svänger och gungar om marken och hon har varit för dålig på att "hålla emot" med benen så hon har åkt hit och dit i vagnen. Detta har resulterat i att hon under en lång tid har spytt och dreglat i tunnelbanor och bussar, inte speciellt kul då vi inte har vår egen bil och måste ta oss runt i stan med hjälp av SL-trafiken. 
 
Vi har tänkt att det nog är lättare för henne att sitta eller ligga ner i vagnen för att hon då inte behöver snubbla och ramla hela tiden, men hon har varit alldeles för rädd för det, så det har inte gått alls. Så under hela sommaren satte vi åt sidan en massa tid för att träna bort Nellies rädsla för att åka tunnelbana och buss. Till en början fick hon sitta på sätet med sin allra bästa kompis Bonni vid sin sida, sedan gick vi över till att hon skulle vara på golvet men matade henne hela tiden med massor av gott godis, ofta i form av rent kött. På detta stadiet fick vi stanna mycket länge för att kunna bryta hennes associationer med buss och tåg, från att vara hemska och obehagliga, till att i alla fall bli helt okej. Det var först då vi började med att åka och träffa nya hundkompisar och gå på hundkurser som Nellie förstod att tunnelbanan faktiskt kan vara ett bra transportmedel till nya plaster som man kan undersöka, leka och ha väldigt roligt på.
 
Så efter flera månaders konstant träning (några gånger i veckan) så har vi fått henne till att tycka att buss och tunnelbana är helt okej. Svansen ligger inte längre mellan benen på henne, hon dreglar inte längre, och åker man en längre sträcka så sätter hon sig oftast ner, vilket vi förståss är väldigt glada för! Dock så ser jag oftast fortfarande till att alltid ha med mig något extra gott godis när vi är ute och åker för att hon ska tycka att det är roligt och värt det att åka med SL-trafiken. Jag inbillar mig att hon tänker något i stil med: Jaha, in i den här gungande lådan nu igen, aja det får väll vara okej så länge vi går till matvagnen med gott godis!
 
 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: