Dog shaking in super slow motion




Detta är taget från tidningen vetenskapens värld. Satt igår och läste lite och hittade en del kul forskning om människans bästa vän, hunden. Det är lite roligt att få reda på exakt hur det hela fungerar hos våra fyrbenta vänner. Artikeln handlade om hur och varför hundar skakar på sig. Jag tycker att det ser så skönt ut att kunna skaka på hela sig själv på det sätt som hundar gör titt som tätt, och tänk att kunna bli nästan helt torr på bara någon minut! Snacka om att ta en snabbdusch!

Tagit från vetenskapens världs hemsida:
Det hela börjar med en kraftig vridning av huvudet, varefter ­rörelsen fortplantas i hela kroppen så snabbt att vattnet flyger åt alla håll.Den som står nära riskerar att bli genomvåt. En blöt hund som skakar av sig vatten är nämligen en elegant och effektiv torkmekanism, säger ingenjörsstudenten Andrew Dickerson vid Georgia Tech i USA, som analyserat fenomenet. På mindre än en sekund är hälften av vattnet i pälsen borta. Rörelsen är ”effektivare än en ­centrifugerande tvättmaskin”, säger han. Med hjälp av en slow motion film mätte Dickerson svängningshas­tigheten hos även and­ra djur och såg att ju mindre djuret är, desto snabbare är rörelserna. Vattnet ökar pälsens vikt och gör det svårare att springa, vilket kan förklara varför evolutionen skapat denna snabbtorkningsmetod. 

Kul att få lite fakta tycker jag... men detta förklarar dock faktiskt inte varför hundar skakar på sig, på exakt samma sätt, då dem inte är blöta också. Skulle vara kul att ta reda på.



Sedan är detta med slow motion också ganska spännande i och med att man då får se alla de roliga sakerna som hundarna gör som vi annars missar. Här är ett ganska häftig klipp, det är visserligen lite reklam också, men det är så bra gjort så att den är värd att titta lite på ändå.



Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: